Niet goed, geld weg

Go west young man was in de vorige eeuw het parool voor de Europese nieuwkomers op het Amerikaanse continent. Het immense achterland is nu in vrijwel elke bedrijfstak de grootste markt ter wereld.

En zij blijven komen. Het is ideale jachtgrond voor koopgrage bedrijven. De schier onmetelijke Amerikaanse kapitaalmarkt is de financieringsbron bij uitstek voor Nederlandse managers die willen expanderen, bijvoorbeeld door Amerikaanse bedrijven over te nemen.

Buhrmann kocht er achter elkaar Corporate Express en het zieltogende US Office Products om de grootste verkoper van kantoorartikelen ter wereld te worden. De aankopen zijn in belangrijke mate betaald door aandelen te plaatsen bij Amerikaanse en Britse professionele investeerders die wel wat zagen in Buhrmanns gewaagde doorbraak op een versnipperde markt.

Van Buhrmanns gewone aandelen was eind vorig jaar 58 procent in Amerikaanse en Britse handen, van private partijen als Bain Capital en Apollo, maar ook van vermogensbeheerders als Fidelity en Merrill Lynch, die er hun beleggingsfondsen met Europese aandelen mee vulden. Na de uitgifte van nieuwe aandelen, eind maart, ligt dit percentage nog wel hoger.

Een week geleden sijpelde het slechte Amerikaanse nieuws Buhrmanns hoofdkantoor binnen. De groei van de winst per aandeel is in het eerste kwartaal een 20 procentsdaling geworden. Woensdag kwam het naar buiten. De mythe wil dat zij in het Wilde Westen uit de heup schoten, de werkelijkheid is dat de Amerikaanse en Britse fundmanagers dat nog steeds doen.

De koers werd doorzeefd, 35 procent van de waarde verdween in twee dagen. Ook de Minister van Financiën van Singapore, die 5 procent van de aandelen bezit als belegging voor het staatspensioenfonds, zal not amused zijn.

Blijven de Angelsakasische vermogensbeheerders stukken dumpen, is nu de vraag. Automatiseringsbedrijf Getronics, een andere grote koper in de Verenigde Staten, heeft ondervonden dat een Angelsaksische verkoopgolf je koers terugwerpt naar pijnlijke lage prijzen. De beleggers waren gaan twijfelen over de groeipotentie na de aankoop van Wang Global.

Eind 1999 was 46 procent van de Getronics-aandelen in Angelsaksische handen, eind vorig jaar nog maar 27 procent. Het Janus beleggingsfonds uit Denver (Colorado), ook een grote investeerder in technologiebedrijven als Philips en ASM Litography, leidde de uittocht. Amerikaanse beleggers komen te voet, en gaan te paard.

    • Menno Tamminga