Molukkers mogen niet demonstreren

De gemeente Den Haag en vertegenwoordigers van de Vrije Molukse Jongeren (VMJ) hebben geen overeenstemming bereikt over een georganiseerde demonstratieve optocht op 25 april door het centrum van Den Haag. De VMJ heeft zich uit de organisatie van de betoging teruggetrokken.

De Molukse gemeenschap herdenkt woensdag in de Darling Market in Rijswijk dat 51 jaar geleden, op 24 april 1950, in de deelstaat Oost-Indonesië de Republik Maluku Selatan (RMS) werd uitgeroepen. Die dag worden duizenden Molukkers in Rijswijk verwacht.

De woordvoerder van burgemeester Deetman zie gisteren dat het Haagse driehoeksoverleg voor een georganiseerde demonstratie langs een voorgestelde route in principe toestemming heeft verleend. ,,Een van de voorwaarden is dat de demonstranten niet in de buurt van het Vredespaleis en de Indonesische ambassade komen. Gezien eerdere ervaringen vinden we dat met het oog op de openbare orde en veiligheid niet verantwoord'', aldus de zegsman.

Mede-initiatiefnemer van de demonstratie P. Patty toont zich verbaasd over de toestemming van de gemeente. ,,De politie gaf geen toestemming voor de route die wij hadden voorgesteld, hoewel die op ruime afstand van het Vredespaleis en de Indonesische ambassade zou blijven.''