Mobilcom huurt netwerk E-Plus

KPN-dochter E-Plus zal capaciteit op zijn Duitse mobiele telefoonnet verhuren aan Mobilcom, een aanbieder van mobiele telefonie die deels in handen is van France Telecom.

Het is voor KPN belangrijk zijn mobiele netwerken te delen, omdat het daarmee een deel van de investeringen kan terugverdienen.

KPN wil geen financiële details geven over de overeenkomst. De samenwerking houdt in dat Mobilcom het netwerk van E-Plus vanaf september mag gebruiken om mobiele telefonie aan te bieden en datadiensten (zoals het versturen van e-mails). De overeenkomst loopt tot 2012. Mobilcom bouwt in Duitsland een zogeheten UMTS-netwerk. Dit net in aanbouw moet gebruikers van mobiele telefoons over enkele jaren in staat stellen videobeelden te versturen en snel te internetten. Totdat het net gereed is kan Mobilcom de capaciteit van E-Plus gebruiken.

Volgens een woordvoerder van KPN zijn in Nederland en België overeenkomsten te verwachten die lijken op de deal met Mobilcom. Het aandeel KPN eindigde in Amsterdam gistermiddag een fractie hoger op bijna 14 euro. KPN heeft een belang in E-Plus van 77,5 procent. Het Amerikaanse BellSouth is eigenaar van de overige aandelen.