JONGE PREI MET ANSJOVISVINAIGRETTE

Voor dit gerecht hebt u jonge, slanke, malse preitjes nodig. Deze zijn meestal tussen mei en juli te koop. In Frankrijk zag ik eens superslanke preien op de markt. Die waren ongeveer zo dik als een potlood, zo'n 40 centimeter lang en in bundels van zeker een kilo opgebonden. Helaas zaten ze dik onder de modder en was het een reuzenklus om ze schoon te krijgen, maar wat een smaak!

Maak eerst de vinaigrette. Doe de olijfolie in een kom en klop er beide azijnsoorten door. Klop er dan de honing door. Pel de teen knoflook, hak zeer fijn of knijp hem door een knoflookpers en schep door de vinaigrette. Spoel de ansjovis in pekel onder de koude kraan en fileer hem. Hak de ansjovisfilets fijn. Hak anders de ansjovisfilets in olie fijn. Schep de vis door de vinaigrette. Druk de eierdooiers door een fijne zeef boven de vinaigrette en schep goed om. Proef en breng zo nodig op smaak met zout en peper.

Snijd de preien bij en verwijder eventuele lelijke buitenbladen. Was ze grondig onder de koude kraan. Neem een grote magnetronschaal en snijd de preien eventueel bij zodat ze in de schaal passen. U moet circa 400 gram bijgesneden prei overhouden. (Doe het afgesneden groen in een diepvrieszak en bewaar in het vriesvak voor wanneer u een bouillon wilt maken.) Bestrooi de prei licht met zout en peper en voeg een paar eetlepels water toe. Dek af en zet circa 5 minuten in de magnetron op 100 procent (650 watt), of tot de prei gaar, maar niet slap is. Giet de prei af en laat in een vergiet uitlekken. Doe de prei terug in de schaal en schep de vinaigrette over de nog warme prei. Laat op kamertemperatuur komen. Dek de schaal af en laat het 1 tot 3 dagen op een koele plek marineren, waarbij u de prei af en toe in de vinaigrette omdraait. Serveer op kamertemperatuur met verse kruiden en gegrilde tilapia (recept volgt binnenkort).

    • Kim Maclean