Italiaanse dirigent Sinopoli overleden

De Italiaanse dirigent Giuseppe Sinopoli is vrijdagavond in Berlijn overleden. De 54-jarige orkestleider werd onwel op het podium tijdens een opvoering van de opera Aïda in de Duitse hoofdstad. Hij overleed even later in een ziekenhuis.

Sinopoli, voormalig dirigent van het Philharmonisch orkest in Londen, verloor kort na de pauze tijdens de derde akte van de opera het bewustzijn. De theaterarts en collega's uit het publiek probeerden de dirigent vergeefs te reanimeren.

Sinopoli, geboren in Venetië, was voor het eerst in tien jaar terug op het podium van de Duitse Opera. Plannen om hem als chefdirigent van deze opera te benoemen mislukten destijds. Sinds 1992 was Sinopoli dirigent van de staatskapel in Dresden. Sinopoli werd beroemd als dirigent van werk van Puccini en Verdi.