Ik kan lijmen

Er zijn weinig dingen waar professionals en amateurs zo verschillend tegenaan kijken als tegen lijmen. Lijmen is in het huishouden plakken – een kapotgevallen voorwerpje herstellen zonder veel hoop op echte reparatie. Het kopje is weer heel, maar pak het liever niet bij zijn oor vast.

Heel anders kijkt de vakman tegen lijmen aan. Voor hem is lijm het aangewezen middel voor verbindingen. In tegenstelling tot nieten, schroeven en klinken wordt met lijmen het werkstuk niet verzwakt door doorboringen en materiaalspanningen maar juist versterkt. Meubels, autoruiten, vliegtuigen, bijna alles wordt verlijmd. En voor vrijwel ieder materiaal bestaat een passende lijmsoort. Er zijn dan ook honderden soorten lijmen, de meeste ver buiten het bereik van de amateur.

Die overvloed aan lijmen vindt geleidelijk aan ook zijn weg in het huishouden. In grote klushallen vind je tientallen lijmsoorten. Hoewel het maar een fractie is van het totale aanbod, is het al genoeg om de beginner te doen duizelen. Welke lijm te kiezen?

Een aardig begin is de `Lijmwijzer', een initiatief van de gezamenlijke lijmfabrikanten. De Lijmwijzer hangt in de klushal meestal boven de lijmschappen, maar is thuis ook te raadplegen op www.lijmnet.nl of www.lijminfo.nl. In de Lijmwijzer worden zo'n veertien soorten lijm onderscheiden: contactlijm, secondenlijm, hobbylijm, twee soorten houtlijm, montagelijm, pvc-lijm, behanglijm, wandlijm, tapijtlijm, parketlijm, tegellijm en tweecomponentenlijm.

Niet genoemd worden het populaire hetelijmpistool, de parasolutie voor het dun verlijmen van rubber, de rubberlijm voor het (verschuivend) plakken van foto's, de tweecomponentenhoutlijm, de pvc-lijm voor zacht pvc, het tweezijdig plakband en het scala aan kitten dat ook uitstekende lijmverbindingen oplevert. Vaar dus niet blind op de Lijmwijzer, maar vraag in winkels en aan hobbyisten hoe zij hun klusjes klaren. Zo zal de aquariumliefhebber voor het lijmen van glas naar de spuit met siliconenkit grijpen, waar de Lijmwijzer voor het lijmen van glas een tweecomponentenlijm aanraadt. Er bestaan ook speciale glaslijmen, maar handiger voor het monteren van glas zijn vaak de tweezijdig klevende kussentjes.

Het grote nadeel van de Lijmwijzer is dat je eigenlijk niet goed weet wat er onder `hobbylijm' en dergelijke verstaan wordt. Het zijn adviezen waarin geen merknamen mogen vallen, zodat ze een beetje in het luchtledige blijven hangen. Zeker zo makkelijk is het daarom om rechtstreeks bij de merken te kijken zoals bij www.bison.nl en www.henkel.be/pattex/ned. Daar vind je tips met rechtstreekse verwijzingen naar hun producten, wat wel zo handig is. Er is één tip die altijd geldt: lees de gebruiksaanwijzing en volg die op. Bijna iedere lijm is weer anders.

De meeste lijmen hebben een zekere droog- of verhardingstijd nodig. Onmisbaar zijn dan meestal wat lijmtangen. Vroeger was een verzameling lijmtangen een kostbaar bezit, maar in de grabbelbakken van de klushal vind je tegenwoordig vaak aanbiedingen. Let er wel op dat ze recht zijn – draai hem helemaal uit en kijk of de bek nog sluit. Een stuk of vier kleintjes is wel het minimum. Grote maten komen ook regelmatig van pas – al was het maar voor het vastzetten van planken bij zagen en schuren. Vaak zijn lijmtangen voorzien van plastic dopjes die beschadigingen moeten voorkomen aan het werkstuk. Helaas vallen die dopjes er gemakkelijk af. Lijm ze vast met contactlijm of met kit.

Er bestaan ook lijmtangen in de vorm van een grote wasknijper. Die hebben het nadeel dat de aandrukkracht niet goed regelbaar is. Soms wordt de lijm helemaal uit de lijmnaad geknepen – meestal is dat zo slecht nog niet, maar bij een vullende lijm is dat niet altijd de bedoeling. De uitgeknepen lijm kun je het beste enigszins laten verharden en als hij nog een beetje elastisch is met een scherp beiteltje wegsteken. Lijmtangen, beiteltje – het hoort er net zo bij als de lijmkwast. Wie veel met tweecomponentenlijm werkt doet er goed aan een verzameling kleine plastic kuipjes aan te leggen, van het soort waar instant toetjes in verpakt zitten. Om te mengen zijn stokjes van ijslolly's ideaal.

Na het lijmen duikt het probleem op: hoe bewaar ik de rest van die dure lijm? Sluit de verpakking zeer zorgvuldig. Plak kitpatronen nog een extra af met tape of smeer de naad van de dop in met vaseline. Bewaar de lijm koel. Een koelkast is koel maar vochtig. Vooral secondenlijm houdt daar niet van.

    • Rob Biersma