Houvast zoek in tech-fondsen

Bedrijven in de technologiesector rapporteerden afgelopen week sterk wisselende resultaten. IBM verraste met sterke cijfers, maar bij Hewlett-Packard komen duizenden werknemers op straat te staan. Wat staat de branche te wachten?

De belegger in de hightechsector moet even de kluts kwijt zijn. De bekendgemaakte resultaten van afgelopen week zijn alle kanten uitgeslagen.

Computergigant IBM bijvoorbeeld publiceerde uitstekende cijfers. Verder presteerde de Duitse ontwikkelaar van bedrijfssoftware SAP boven verwachting. En zelfs de lange tijd geplaagde pc-fabrikant Apple noteerde weer eens zwarte cijfers.

Maar verreweg de meeste aandacht eisten de producenten op die in zwaar weer terecht zijn gekomen. Elektronicaconcern Philips stuurt circa zevenduizend mensen de poort uit en schrijft dit kwartaal rode cijfers. De Amerikaanse computerfabrikant Hewlett-Packard snijdt diep in het personeelsbestand en het icoon van de nieuwe economie – het Californische Cisco – stuurt bijna een vijfde van de 48.000 werknemers naar huis. Massaontslag lijkt het sleutelwoord.

Wordt hier het kaf van het koren gescheiden? Beleggingsexpert Jan Willem Berghuis van zakenbank Kempen & Co denkt van niet. ,,Veel van de bedrijven die volgens verwachting hebben gepresteerd, hebben zogenaamd goede resultaten geboekt. Als je eerst de winstverwachting neerwaarts bijstelt en daarna voldoet aan de prognoses, dan heb je al snel goede cijfers neergezet. De opluchting van gehaalde cijfers overheerst dan.''

De kanttekening van Berghuis maakt het beeld hoe technologiefondsen er nu voor staan weer diffuser. De financiële wereld zoekt juist naarstig naar houvast binnen de turbulente ontwikkelingen.

Chipfabrikant Intel is al jaren een degelijke thermometer voor de computerindustrie. Het Amerikaanse bedrijf zit vooraan in de keten van de fabricage als leverancier van microprocessors, het hart van iedere computer. Op 22 september vorig jaar waarschuwde het bedrijf als eerste dat de mondiale pc-verkopen zouden inzakken. Philips verkondigde die dag nog doodleuk dat er geen enkele donkere wolk boven de chipmarkt hing. Later bleek het tegendeel.

In de maanden na de prognose van Intel regende het winstwaarschuwingen. Grote pc-bouwers als Compaq en Dell temperden zonder uitzondering de verwachtingen. Snijden in de kosten, luidde vervolgens het parool.

De andere belangrijke houvast in onzekere tijden is Nokia. Net zoals Intel is de Finse onderneming wereldwijd marktleider, maar dan op het gebied van mobiele telefoons. Begin dit jaar waarschuwde de onderneming voor een afvlakkende groei. De inzakkende verkoopcijfers schragen dit beeld.

De onderneming berichtte gisteren voor de tweede keer bekend dat de vraag naar zaktelefoons mondiaal minder sterk zal groeien dan verwacht. Aanvankelijk zouden 550 miljoen mensen dit jaar een mobieltje aanschaffen. Nu ligt dat getal al op ruwweg 475 miljoen na eerst nog even op 500 miljoen te hebben gestaan. Dat is slecht nieuws voor de toeleveranciers aan bedrijven als Nokia of Ericsson.

In de bestuurskamers van Philips en van ST Microelectronics, op het gebied van halfgeleiders de belangrijkste tegenvoeter van het Nederlandse elektronicaconcern, moet de jobstijding met afgrijzen zijn ontvangen. Beide bedrijven behoren tot de belangrijkste toeleveranciers van zaktelefoonproducenten. ,,We hebben de laatste tegenslagen nog niet gehad'', stelt analist Eric de Graaf van zakenbank ING Barings. ,,Wij vermoeden dat de malaise nog wel eens zes maanden kan voortduren.''

Meer hoop gloort er voor de computerindustrie. Enkele dagen geleden heeft Intel het seinlicht weer op groen gezet. Bestuurders van de chipfabrikant repten tijdens de presentatie van de resultaten over ,,lichtpuntjes aan het einde van de tunnel''. Niet dat het dit kwartaal al hosanna is, maar vanaf de tweede helft van dit jaar zien de verwachtingen er volgens het management beloftevol uit. De koers schoot met 20 procent omhoog.

Twee indicatoren spelen binnen de technologiesecor iedere keer een hoofdrol: de vraag en de voorraden vormen de vingerwijzingen voor de ontwikkelingen in de nabije toekomst. Bij de computers zijn de voorraden aan het slinken, maar de vraag daarentegen blijft zorgen baren. En met mobiele telefoons? De verwachte verkoopcijfers maken wel duidelijk dat de markt voor mobieltjes verzadigd raakt en consumenten wachten op een nieuwe, geavanceerde generatie. Maar hoe het nu precies met de voorraden staat, blijft voor analisten gissen.

    • Mark Houben