Honeywell: banen weg

Het Amerikaanse industriële concern Honeywell gaat 6.500 van de 125.000 banen schrappen voorafgaand aan de overname door General Electric (GE). Analisten gaan ervan uit dat die overname uiteindelijk zelfs 30.000 werknemers hun baan zal kosten.

Topman Jack Welch van General Electric heeft bij eerdere overnames laten zien dat hij niet terugschrikt voor harde ingrepen. In januari kondigde hij ook bij GE zelf een ,,aanzienlijk banenverlies'' aan. Analisten schatten dat er bij GE 60.000 à 70.000 van de 340.000 banen zullen verdwijnen.

Voor de gisteren aangekondigde reorganisatie heeft Honeywell een voorziening getroffen van 600 miljoen dollar (1,5 miljard gulden). Vooral daardoor daalde de nettowinst over het eerste kwartaal met 92 procent van 506 miljoen dollar tot 41 miljoen dollar (zo'n 100 miljoen gulden), zo maakte het bedrijf gisteren bekend.

Honeywell maakt onder meer onderdelen voor auto's en vliegtuigen. Het is een van de dertig beursfondsen van de Amerikaanse Dow-Jonesindex. General Electric heeft in oktober vorig jaar een bod uitgebracht van 45 miljard dollar op Honeywell.