Groot-Lutjebroec

Waar ligt nou Stede Broec? De naam klinkt als een authentiek makelaarsetiket op een geblindeerd kantoorgebouw aan de autobaan. Zet Stede vooraan, dat klinkt origineler dan Broecstate of Broecstede. Toch heeft Stede Broec geen building manager maar een echte burgemeester. Deze eersteklas-locatie moet worden opgezocht in de atlas en het ligt in Noord-Holland. Een compromis tussen de gefuseerde gemeenten Grootebroek, Hoogkarspel en Lutjebroek. Is een burger van zo'n stad Stede-spatie-Broecer of doodgewoon Stedebroecer?

De naam heeft anonieme, grootsteedse ellende gebracht. Eerst de massale legionella-uitbraak in een floriade. En vervolgens probeerde een onbekende de 64-jarige burgemeester met een pistool te vermoorden. Stede Broec krijgt een ongunstige klank. Doe dus als de gemeente Amsterdam dat de Bijlmer omdoopte in Amsterdam-Zuidoost. Begin een nieuw bestaan als Groot-Lutjebroec.

    • Maarten Huygen