Geen rassenleer

Onder 100 chimpansees op een Keniaanse heuvel is twee keer zoveel genetische variëteit als onder zes miljard mensen. Zo weinig verschillen zijn er tussen Aziaten, blanken of zwarten. Dat is een verrassende conclusie uit een zijtak van het menselijke genoom-project. Daarin worden genen van verschillende etnische groepen met elkaar vergeleken (www.theatlantic.com/genetic). De angst van critici voor een nieuwe rassenleer is onterecht. Mensen lijken meer op elkaar dan racisten zouden wensen.

We stammen af van een groepje Oost-Afrikanen dat voor paleontologische begrippen recent over de wereld uitzwermde. Mensen die in koudere streken belandden, verloren hun donkere huidskleur, een ,,oppervlakkig kenmerk'' volgens Stanford-onderzoeker Luigi Cavalli-Sforza. Er zijn geen onderscheidende genen die bij de ene groep altijd en bij de andere nooit voor komen. Toch lijken de verschillen onder mensen zoveel groter dan onder chimpansees, ook al wijst dit onderzoek anders uit. Dieren tobben niet met cultuur en identiteit. Wat is de mens zonder onderscheid?

    • Maarten Huygen