Feyenoord?

Na drie nederlagen op rij dreigt voor Feyenoord deelname aan de Cham- pions League in gevaar te komen. Wat is de oorzaak van de sportieve terugval van de Rotterdammers?

Ove Kindvall, oud-speler Feyenoord die in 1970 het winnende doelpunt maakte in de EC-I finale tegen Celtic: ,,Sinds mijn afscheid bij Feyenoord volg ik de club. Ik heb nog veel vrienden in Rotterdam. Natuurlijk heeft Feyenoord dit seizoen veel problemen gehad: de paspoortaffaire rond Leonardo, de talrijke blessures. Elke club maakt weleens een mindere periode mee, in mijn tijd verloren we ook weleens een paar keer achter elkaar. Feyenoord heeft een kundig bestuur en zal weer snel uit de sportieve malaise komen. Met mijn landgenoot Elmander hebben ze in ieder geval een goede speler in huis gehaald. Feyenoord heeft nog vijf punten voorsprong op Ajax.''

Joop Hiele, keeperstrainer PSV en oud-doelman Feyenoord: ,,Een vereniging kan altijd een mindere fase doormaken, maar dat mag bij een topclub eigenlijk nooit gebeuren. Aan de spelers van Feyenoord zal het niet liggen, die jongens geven ongetwijfeld alles wat in hun vermogen ligt. Het is makkelijk om te zeggen dat het gedoe rond Leonardo of de arbitragezaak die Dudek en Tomasson tegen Feyenoord aanspanden de redenen zijn van de mindere resultaten. De leiding van de club zal heus wel weten waar het aan schort. Natuurlijk neemt de druk op de club toe, maar dat is logisch met zo'n grote achterban.''

Ferry de Haan, speler Feyenoord: ,,Mede door veel blessures scoren we na de winterstop erg moeilijk. We zitten nu in een fase dat na een tegendoelpunt weinig meer wil lukken bij ons. Het lijkt alsof we niet in staat zijn wat aan een achterstand te doen. Sommige jongens hebben weinig vertrouwen in zichzelf, in het veld zie je zoiets meteen terug. Het enige wat we kunnen doen is gewoon hard trainen, hard werken en maar zien waar dat toe leidt. Dát we goed kunnen voetballen weten we, dus dat mogen we nu weleens een keertje laten zien.''

Willem Veenman, voorzitter supportersvereniging Feyenoord: ,,De supporters zien de laatste tijd te weinig bloed, zweet en tranen bij de spelers. Voor de winterstop speelden we uitstekend, waarom zou dat nu niet meer kunnen? Veel spelers missen een stukje beleving, bezieling. Het is duidelijk dat Feyenoord momenteel lang niet zo ver is als koploper PSV. In Eindhoven beschikt men over een grote selectie, bij Feyenoord is elke blessure er een te veel. Het zou onlogisch zijn om trainer Van Marwijk nu al af te rekenen op de mindere prestaties.''

Marc van Hintum, aanvoerder Vitesse: ,,De bezieling en de beleving is weg bij Feyenoord, dat is hoogst opmerkelijk. De ploeg stond altijd bekend als een hecht collectief, maar daar is de laatste weken niet altijd meer sprake van. De overeenkomst tussen Vitesse en Feyenoord is dat beide ploegen na de winterstop beduidend slechter zijn gaan presteren. Onze minder goede resultaten zijn nog enigzins te verklaren: Vitesse heeft een heel jong elftal. Maar bij Feyenoord spelen veel gevestigde namen, daarom is het zo vreemd dat die ploeg zo matig presteert.''

Theo van Duivenbode, oud-speler Feyenoord en commercieel directeur van Feyenoords hoofdsponsor Stad Rotterdam Verzekeringen: ,,Als iemand mij voor aanvang van het seizoen had verteld dat Feyenoord lange tijd de ranglijst zou aanvoeren, had ik die persoon ongetwijfeld voor rasoptimist versleten. Feyenoord is na de winterstop teruggevallen, maar daarvoor zijn oorzaken aan te geven. Blessures van belangrijke spelers als Bosvelt en het feit dat de bank van Feyenoord veel minder sterk is dan die van PSV, hebben de ploeg teruggeworpen. Toch wordt Feyenoord dit seizoen gewoon tweede. Of mijn bedrijf tevreden is over de prestaties van Feyenoord? Ach, de club genereert altijd veel aandacht, ook als het even wat minder gaat.''

    • Marcel Abrahams