Doververdachte ging om met `slangenkop'

Een Chinese vriendin van hoofdverdachte Gürsel Ö. van de Dover-zaak is in 1998 opgetreden als bemiddelaar in een smokkeltransport naar Dover. Deze smokkel was vrijwel identiek aan de rit waarbij vorig jaar 58 illegale Chinezen overleden. Minister Korthals (Justitie) zei eerder in de Kamer dat de politie ,,geen signaal'' had dat Gürsel mensensmokkel voorbereidde. Daarom zou ingrijpen door de politie niet nodig zijn geweest.

Lee Ah K. kwam vorig jaar december in het nieuws toen bleek dat de politie vóór het fatale Dovertransport, voorjaar 2000, contacten had gezien tussen haar en Ö. Bekend werd ook dat ze was veroordeeld voor mensensmokkel. Korthals wilde de Kamer niet zeggen welke rol de vrouw in de mensensmokkel had gespeeld. De Kamer wilde weten waarom de politie niet ingreep toen werd vastgesteld dat Lee met Gürsel bevriend was.

De rol van Gürsels vriendin Lee Ah K. (37) als `slangenkop' in 1998 is destijds door een medeverdachte aan de Haagse politie verteld. Dit gebeurde in een onderzoek naar moord en mensensmokkel waarvoor Lee Ah K. en haar partner in 1999 zijn berecht. Uit het dossier van de zaak blijkt dat de twee werkten in opdracht van een Chinese vrouw in Rotterdam die tot de grootste mensensmokkelaars van West-Europa wordt gerekend. Lee Ah K. werd in 1998 met haar partner ontmaskerd als organisator van een transport van dertig illegale Chinezen dat 7 november 1998 in Dover werd onderschept.

ZATERDAGS BIJVOEGSEL

pagina 31