De week

EEN ZWANGERSCHAP ZAL de financiële markten zelden in beweging brengen, maar afgelopen maandag deed zich een nog grotere uitzondering voor. Op de beurs van Tokio schoten de koersen omhoog, nadat de Japanse keizerlijke hofhouding had bekendgemaakt dat kroonprinses Masako (37) `mogelijk' in verwachting is. Vooral de producenten van babyartikelen profiteerden van de verwachting dat goed voorbeeld goed doet volgen. In Japan is het staatsbelang in het geding, want na acht jaar prinselijk huwelijk is er nog geen troonopvolger.

HET SARPHATISCHANDAAL IS de fraudezaak rondom de opbrengsten van diamanthandel gaan heten. In de periode 1990-1996 werd het filiaal van ABN Amro aan de Amsterdamse Sarphatistraat veel gebruikt door cliënten uit de diamantwereld. De bank had honderden anonieme rekeningen. Vier medewerkers worden verdacht van het sjoemelen met die rekeningen, wat resulteerde in een fraude van 180 miljoen. Maar uit het onderzoek van justitie bleek ook dat de bank zelf strafbare feiten pleegde, zoals het niet melden van grote contante transacties. Volgens geruchten hebben bovendien Nederlanders de geheime rekeningen gebruikt om de belasting te ontduiken. Toch kwam De bank niet in het beklaagdenbankje terecht. Deze week werd topman Rijkman Groenink wel door de Amsterdamse rechtbank gehoord, maar zijn getuigenis had veel weg van een rookgordijn. Dinsdag schoof de Amsterdamse rechtbank de vraag of ABN Amro al of niet bewust buiten schot bleef, voor zich uit tot er inhoudelijk onderzoek is gedaan over de zaak zelf. Justitie op herhaling dus.

EEN PENSIOEN VOOR alle werknemers is het ideaal, maar een wettelijke verplichting? Nee dat wordt te duur voor de werkgevers, zegt de Sociaal-Economische Raad in een advies aan de regering. PvdA en CDA stellen die verplichting, met uitzondering van enkele sectoren met veel tijdelijke werknemers, wèl voor in een initiatief-wetsontwerp. Ook van een verplichte indexering, om het pensioen waardevast te maken, wil de SER niets weten. Wel vindt de raad dat de pensioenfondsen de uitkeringen zoveel mogelijk met de welvaart moeten laten meegroeien.

PLUNDERING KOMT in oorlogen altijd voor, maar de Democratische republiek Congo van president Kabila jr. heeft tijdens de strijd in 1998 en 1999 tussen het regeringsleger en de rebellen in het oosten wel erg zwaar geleden. Enorme hoeveelheden diamanten, hardhout, koffie, goud en andere schaarse metalen en delfstoffen werden illegaal voor veel geld verhandeld en via de buurlanden Rwanda en Oeganda geëxporteerd. Krijgsheren en presidenten profiteerden van de opbrengst, die veelal werd bestemd voor wapenaankopen, zo heeft een commissie van de Verenigde Naties vastgesteld. Daardoor ontstond een ,,vicieuze cirkel van de oorlog''. Het Belgische Sabena Cargo zou bij het transport betrokken zijn geweest en een viertal Nederlandse bedrijven bij de import.

ALAN GREENSPAN, de bankpresident, was woensdag weer de ster van Wall Street nadat hij het belangrijkste Amerikaanse rentetarief met een half procentpunt had verlaagd. Volgens sommige waarnemers is die zoveelste verlaging een teken van relatieve zwakte van de Amerikaanse economie. Niettemin schoten Wall Street en Nasdaq omhoog, maar die uitbundigheid vond op de Europese beurzen weinig navolging. De groeivertraging in de VS heeft gevolgen in alle continenten. Ook in het Verre Oosten, dat in 1999 werd getroffen door een financiële crisis. Toch toonde de Aziatische Ontwikkelingsbank zich in haar jongste Economic Outlook donderdag optimistisch: Azië blijft de regio die het snelste groeit, de `tijgers' herstellen zich goed.

KOOPWONINGEN ZIJN nog duur, maar gemiddeld neemt de prijsstijging nu snel af, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Het tempo van prijsstijging is weer terug op de 0,8 procent die in het eerste kwartaal van 1998 voor het laatst werd genoteerd. In de duurdere en duurste segmenten is er zelfs sprake van prijsdaling: ook 0,8 procent.

ARSEEN IS EEN gemeen gif dat kanker kan veroorzaken. In de VS komt het in een te sterke concentratie voor in het drinkwater. President Bush heeft een besluit van zijn voorganger teruggedraaid om de concentratie te verminderen, omdat het voor bedrijven te duur zou uitpakken.

    • Theo Westerwoudt