Broertjes breken door

Na een ongemeen spannende slotdag kwam de overwinning van het ING Bank Topcircuit – een van de hoofdprijzen van het bridgeseizoen – uiteindelijk terecht bij Frank en Ton Bakkeren. Tweede werden Bas Drijver en Simon de Wijs. Het verschil tussen de eerste vier plaatsen van het eindklassement bedroeg slechts dertien imps. Op elk van de in totaal 150 spellen uit de finale kon dus de beslissing vallen. U ziet zo twee spellen die gunstig uitpakten voor de broers uit Oisterwijk. Frank (40) en Ton (38) Bakkeren, die vorig seizoen `slechts' Eerste Divisie viertallen speelden, zijn aan te merken als laatbloeiers. Met name voor broer Ton komt dit seizoen als de grote doorbraak. Samen met de gelouterde Huub Bertens speelde hij zich in de kernploeg van het Nederlands team. Tijdens de onlangs gehouden selectiewedstrijden werd hij met Bertens derde. Onmiddellijk na afloop van het ING vroeg Frank natuurlijk aan Ton: ,,Blieft ge nog wel met Huubke spelen?''

Opmerkelijk dat de Brabanders zich in het milieu van het topbridge zich zo goed staande kunnen houden, want beiden hebben een razend drukke werkkring: Ton als econoom en Frank als onderwijzer. De meeste wedstrijdspelers hebben geen last van een 40-urige werkweek en kunnen meer tijd aan hun sport wijden. Als voordeel voor de broers geldt natuurlijk wel dat zij al zo'n zeventien jaar samenspelen en dat is beduidend meer dan de levensduur van de meeste partnerships op topniveau.

Op vier (van de acht) tafels verliep het bieden en spelen volstrekt identiek: noord 5♣ - zuid 6♡. Vervolgens gaf oost in de uitpas een doublet, dat om een klaverstart vroeg. Die kwam ook; oost troefde, zuid troefde over, ♠AH (uit noord ruiten weg), ♦A en ruiten getroefd. Hierna werd alleen nog ♦H afgestaan. Plus 1210 leverde de vier NZ paren 11 imps op. Alleen indien west de onwaarschijnlijke troefstart vindt, gaat het slem down. Misschien had west moeten begrijpen dat er op dit spel er twee renonces in klaveren waren en iets anders moeten starten. Tegen de broertjes boden NZ 6♣ en dat ging uit de natuur een down: 11 imps naar Oisterwijk.

Aan alle tafels opende west met 3♡. NZ kunnen 6♣ maken, maar na de preëmptieve opening bleek in de praktijk niemand in staat het klein slem uit te bieden. Sterker nog, aan drie tafels werd op 3♡ rondgepast, want zuid kon op de vierde hand het niet openhouden met 4♣. Dat bod immers spelen de meeste Nederlandse topparen als de Wereldconventie: een 5-5 verdeling (of mooier) in schoppen en klaveren. Ton Bakkeren kwam er met de noordhand over 3♡ al in met een flinterdun informatiedoublet. Frank Bakkeren maakte het meteen af op 5♣, wat de latere winnaars zeven imps opleverde. Niettemin zijn de broertjes nu nog in discussie hoe ze zes hadden moeten bieden.

Met de finale is een eind gekomen aan een uitermate roerig ING seizoen, waarin door sommigen niets werd nagelaten om te trachten door te dringen tot de laatste zestien. Het geeft maar aan hoe gewild het topcircuit is. Het valt daarom te hopen dat het sponsorcontract met de ING Bank wordt verlengd.Dat geldt ook voor de contacten met bridgemaecenas Hans Melchers, die de bridgeboerderij op zijn landgoed 't Onstein drie dagen ter beschikking stelde aan de zestien uitverkoren paren. De komende weken heeft hij nog meer in petto: eerst mag 't Onstein 1 sparren tegen vier Italiaanse wereldkampioenen en daarna oefent de nationale selectie tegen Polen. Na die wedstrijd wordt het Nederlands team bekend gemaakt dat in juni naar het EK wordt afgevaardigd.

    • Jan van Cleeff