Boze burgers trekken op tegen MKZ-beleid

Premier Kok keurt de manifestatie af, minister Brinkhorst (Landbouw) en landbouworganisatie LTO Nederland zijn er ernstig op tegen, maar dat mag de landelijke protestdemonstratie van het comité Burgers Steunen Boeren niet tegenhouden. Vandaag om 12.15 zouden zich op het Haagse Malieveld duizenden mensen verzamelen om actie te voeren tegen het mond- en klauwzeerbeleid van de overheid.

Het organisatiecomité is, in tegenstelling tot Kok, Brinkhorst en LTO Nederland, niet bevreesd dat de massale samenkomst tot verspreiding van het MKZ-virus kan leiden.

Burgers Steunen Boeren – het comité accepteert het ,,zinloos doden van gezonde en geënte dieren'' niet – wijst op de door haar opgestelde gedragsregels. Het comité heeft de actievoerders in verband met mogelijke besmetting gevraagd geen huisdieren mee te nemen en vóór en na de manifestatie tenminste 72 uur uit de buurt van besmette gebieden te blijven.

Voorts heeft het een beroep gedaan op alle boeren uit ,,getroffen gebieden'' niet aan de demonstratie deel te nemen. Wie uit de ,,randgebieden'' komt en in het bezit is van vee, kreeg van Burgers Steunen Boeren het advies ,,zo veel mogelijk voorzorgsmaatregelen in acht te nemen en zich vóór en na de demonstratie goed te ontsmetten''.

Het Malieveld is eigendom van Staatsbosbeheer. Zijn woordvoerder J. Kuiper zegt dat een demonstratie van burgers ,,niet zo'n probleem'' is. ,,Maar als er ook boeren gaan komen... Die kunnen elkaar besmetten. Je weet absoluut niet hoe het mond- en klauwzeer zich onlangs naar Anjum en Ee heeft kunnen verplaatsen.''

Niet zo ver van het Malieveld, voorbij de poffertjeskraam Paviljoen Malieveld, ligt een hertenkampje van Staatsbosbeheer. Bij de ingang hangt een bord met de tekst: `Geen vrije toegang ter voorkoming van verspreiding van mond- en klauwzeer'.

Kuiper: ,,Dat kampje bevindt zich nog op redelijke afstand van het Malieveld. De dieren zijn al sinds februari van de buitenwereld afgeschermd, ze zitten achter een brede gracht en een afrastering. Ik denk dat ze geen kans lopen op besmetting. Trouwens, er zijn sinds de uitbraak van MKZ méér demonstraties op het Malieveld gehouden, zonder vervelende gevolgen. Anders had Staatsbosbeheer dit natuurlijk niet toegestaan.''