Beleggers in New York verzilveren hun winst

De beurs van New York is gisteren lager gesloten door winstnemingen. Na de euforiestemming die het gevolg was van de renteverlaging de afgelopen week van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, waren de koersen flink gestegen. Maar gisteren vonden veel beleggers het tijd worden de winst te verzilveren. Door de winstnemingen moest de Dow Jones gisteren 113,86 punten inleveren op 10.579,85 punten en verloor de Nasdaq 0,87 procent op 2163,10 punten.

Zo moest Intel, dat dankzij goede kwartaalcijfers eerder deze week een koerssprong had gemaakt, een kwart procent inleveren. Microsoft daarentegen ging 1,4 procent omhoog dankzij de beter dan verwachte kwartaalcijfers (hogere winst in plaats van lager zoals verwacht), die een dag eerder nabeurs waren gepubliceerd. Ook IBM profiteerde van gunstige kwartaalcijfers en sloot de week af met een koerswinst van 0,3 procent.

Verlies was er voor Merck, de toonaangevende fabrikant voor geneesmiddelen. Sinds een negatief rapport van Merrill Lynch over de farmaciesector is de koers van Merck al dagenlang in mineur. Gisteren daalde de koers met 5,9 procent ondanks de goede cijfers die het bedrijf publiceerde. Vliegtuigbouwer Boeing zag de winstexplosie die het gisteren naar buiten bracht, beloond met een plus van 1,8 procent.

De euro steeg gisteren opnieuw. Bij het sluiten van de handel op Wall Street noteerde de euro 0,9024 dollar.