Baas op eigen grond

Mond- en klauwzeer komt van vrij verkeer van personen, goederen en meeliftende virussen. Isoleren is de enige manier om besmetting te voorkomen. Maatregelen tegen de epidemie zijn dus protectionistisch. De douane is terug. Mensen worden aan de grens van Nederland gecontroleerd, niet op sigaretten maar op voedsel. Dat moet aan de hele Europese grens gebeuren, vinden de hervormers. Amerika doet het al jaren. En de virussen uit Oost-Europese kandidaat-lidstaten van de EU? Moet die dan nog wel lid worden?

Minder handel, vooral in levende dieren. Liefst blijven ze op één boerderij staan, van geboorte tot slacht. Is het krachtvoer uit Zuid-Amerika of Zuidoost-Azië ontsmet? Eigenlijk moesten de dieren hooi of gras van eigen grond eten en geen geïmporteerde maïs of tapioca.

Als heel Europa tegen mond- en klauwzeer zou vaccineren, betekent dat einde export naar Amerika of Japan. Die kopen geen vlees dat niet op besmetting kan worden geïnspecteerd. Kortom, steun de boer en eet van eigen bodem. De Franse roquefort-boer José Bové verwoestte een McDonald's uit protest tegen vrijhandel. Als het virus niet bestond, zou hij het hebben uitgevonden.

    • Maarten Huygen