Advocaat vermoedt meineed Groenink

O. Hammerstein, een van de raadslieden in de fraudezaak rond het 'diamantfiliaal' van ABN Amro, bereidt een aangifte van meineed voor tegen topman R. Groenink. Ook wil de verdediging in de zaak voormalig bestuursvoorzitter J. Kalff als getuige horen.

Groenink moest donderdag getuigen in de strafzaak waarin vier voormalige werknemers van de bank terecht staan wegens verduistering van bijna 180 miljoen gulden. Volgens de raadslieden is ABN Amro medeplichtig omdat zij onvoldoende toezicht hield. Bovendien heeft de bank de affaire in de doofpot willen stoppen, vermoedt de verdediging. Zij wijzen erop dat er pas maanden na de ontdekking van de fraude aangifte werd gedaan en dat dat gebeurde na perspublicaties en op aandringen van Justitie.

Groenink zei donderdag dat de bank ,,vanaf het eerste moment'' aangifte wilde doen. Geconfronteerd met een persbericht waarin een ABN Amro-woordvoerder enkele dagen na het uitkomen van de fraude stelde dat het nog niet zeker was of de bank de zaak bij de politie zou melden, zei Groenink: ,,Dat komt niet overeen met mijn standpunt toen.'' Maar in een destijds uitgezonden vraaggesprek met de tv-zender AT5, dat na het getuigenverhoor van Groenink boven water kwam, zei de ABN Amro-topman: ,,We zullen ons de komende week beraden of we dus op basis van de bevindingen [van een intern onderzoek] aangifte doen.''

Volgens Hammerstein staat dat ,,haaks op de uitlatingen tijdens het verhoor.'' Hij wil de bandopname maandag, als het proces wordt hervat, aan de rechtbank laten zien. ,,Afhankelijk van wat de rechtbank doet, zullen wij aangifte van meineed doen'', aldus Hammerstein. Ook de raadsman van de hoofdverdachte, V. Koppe, noemt Groeninks uitlatingen ,,tegenstrijdig en heel dicht in de buurt van meineed.''

De raadslieden willen in ieder geval nieuwe getuigen horen omdat de ABN Amro-topman niet op alle punten duidelijkheid kon geven. Zij willen onder meer ex-bestuursvoorzitter J. Kalff oproepen.