ACUPUNCTUUR 3

Piet Borst presteert het telkens weer te etaleren hoe ver de wetenschap van de realiteit af kan staan. Zo ook weer in zijn column `Qi hocus-pocus' van 7 april. Veel argumenten waarmee hij de positieve berichtgeving van acupunctuur probeert te bagatelliseren, gelden in veel sterkere mate voor de reguliere geneeskunde. Zo zou acupunctuur grote economische belangen kennen en zouden de onderzoekers ervan te veel geleid worden door hun enthousiasme. Een lachertje als men de economische belangen vergelijkt met die van de farmaceutische industrie, en de steeds grotere rol die deze afdwingt in het sturen van wetenschappelijk onderzoek. Verder is het een Eurocentrische gotspe om de vroege wetenschap van de Chinezen en die van de Kaninefaten puur op basis van hun ouderdom aan elkaar gelijk te stellen.

Laat Borst liever zijn bezorgdheid richten op het feit dat wij nog steeds onze wegens toxiciteit afgekeurde westerse medicijnen in deze landen dumpen, meestal zonder bijsluiter in de plaatselijke taal.

    • Edward Milhuisen Amsterdam