Van Nistelrooij en Seedorf in selectie Oranje

Ruud van Nistelrooij is terug in de selectie van het Nederlands elftal dat woensdag in Eindhoven tegen Cyprus speelt. De PSV'er, die een jaar uit de roulatie was door een knieblessure, moet wel bewijzen of hij fit genoeg is voor Oranje. Bondscoach Van Gaal: ,,Maar misschien is het voor hem een stimulans om bij Oranje terug te keren in zijn eigen stadion.''

Ook Clarence Seedorf keert na een korte afwezigheid terug in de selectie omdat Paul Bosvelt afviel door een blessure. In vergelijking met de interlands tegen Andorra en Portugal behoren ook Mario Melchiot en Kevin Hofland tot de groep van twintig. Edgar Davids, Michael Reiziger en Jaap Stam ontbreken vanwege een schorsing. Aangezien Patrick Kluivert bij de middenvelders is ingedeeld lijkt het erop dat Van Gaal de ingezette tactische lijn van het duel met de Portugezen wil doortrekken.

Met instemming begroette aanvoerder Frank de Boer gisteravond in Liverpool het besluit van Van Gaal om de spelers van het Nederlands elftal pas maandag te laten verzamelen in Hoenderloo. Aanvankelijk ontbood Van Gaal zijn selectie al op zondag, maar dan hebben de in het buitenland spelende internationals van Barcelona, Liverpool en Juventus nog competitieverplichtingen. ,,Ik heb begrip voor de boosheid van Van Gaal, maar dit is de beste oplossing'', zei De Boer.

Glimlachend vertelde de libero van Barcelona te hebben vernomen dat de bondscoach gisteren tijdens de presentatie van zijn selectie ,,weer ouderwets tekeer was gegaan''. De Boer wist waarom. ,,Van Gaal had de spelers graag eerder bij elkaar willen hebben. In feite moeten wij woensdag zonder enige voorbereiding tegen Cyprus spelen, terwijl Van Gaal door enkele schorsingen ook nog eens drie nieuwe spelers moet inpassen.''

De onderhandelingen tussen de KNVB en Barcelona over het eerder afstaan van de internationals waren in een impasse geraakt. Ook Liverpool peinsde er niet over de wedstrijd van aanstaande zondag tegen Tottenham Hotspur te verplaatsen om doelman Westerveld eerder naar Nederland te kunnen laten reizen. ,,Maar wij zijn in eerste instantie wel de werknemers van onze clubs en Van Gaal heeft dan ook de juiste afweging gemaakt'', meende De Boer.

Selectie Nederlands elftal: Doel: Van der Sar, Westerveld. Verdediging: Melchiot, Frank de Boer, Hofland, Bouma. Middenveld: Van Bommel, Cocu, Paauwe, Seedorf, Bruggink, Kluivert. Aanval: Makaay, Zenden, Vennegoor of Hesselink, Van Nistelrooij, Hasselbaink, Van Hooijdonk, Overmars, Sikora.