Van Gaal wijkt op luidruchtige wijze

Bondscoach Louis van Gaal benutte de gebruikelijke persconferentie voor een interland van het Nederlands elftal voor een bulderend betoog tegen iedereen die hem dwarszit.

Schoorvoetend gaf bondscoach Louis van Gaal toe aan de verlangens van enkele buitenlandse clubs. Het Nederlands elftal komt voor de WK kwalificatie-interland tegen Cyprus op maandag bijeen in plaats van zondag. Hierdoor kunnen de internationals van Barcelona, Benfica, Liverpool, Chelsea en Juventus in het weekeinde nog met hun club competitiewedstrijden spelen. Hoewel de bondscoach conform de FIFA-regels volledig in zijn recht stond door hen reeds vier dagen voor het duel in Eindhoven op te roepen, zegt hij te handelen ,,in belang van de individuele speler''.

De stem van Van Gaal bulderde gistermiddag door het Zeister bos waar de sneeuw neerdaalde op de nog kale takken. In een donderspeech van twintig minuten fulmineerde hij zonder enige hapering tegen clubs, zijn `vrienden van de media' en het overvolle programma van de topvoetballers.

Van Gaal had een hectisch weekje achter de rug. Tot zijn grote ergernis was hij gestoord tijdens een etentje in een paella-restaurant op zijn vrije Paasdag. Telefonische vragen van journalisten over een brief die in Zeist zou liggen van Barcelona en Deportivo La Coruña. Van Gaal wist van niets en constateerde dinsdag op de burelen van de KNVB dat er geen post van die clubs lag.

Barcelona had al in een veel eerder stadium gereageerd op de maatregel van Van Gaal. De club kon de wedstrijd tegen Osasuna van komend weekeinde niet verschuiven naar zaterdag omdat het duel dan slechts twee dagen na het UEFA-Cupduel tegen Liverpool zou worden gespeeld. Van Gaal: ,,Nadat Frank de Boer al had gevraagd of ik een uitzondering wilde maken, wees Cocu mij erop dat er schade aan de lichamen van de spelers zou kunnen worden aangebracht als zij in zo'n korte tijd twee wedstrijden moeten afwerken. Dan zouden ze misschien woensdag voor de interland niet fit zijn. Ik heb gezegd: `Phillip, ik moet je gelijk geven.''

Van Gaal stond de afgelopen dagen voor een groot dilemma. Moest hij op zijn strepen blijven staan in het belang van Oranje? Of kon hij beter kijken naar de actuele situatie? Hij koos voor het laatste. Mede met het oog op de relatie met leveranciers van Oranje en de moeilijke positie waarin de spelers verkeerden. Ten aanzien van hofleverancier FC Barcelona heeft hij ook te maken met de beschikbaarheid van zijn assistent Frans Hoek, de keeperstrainer van de Spaanse club die per interland wordt uitgeleend aan de KNVB.

De coulante opstelling van Van Gaal was echter wel opmerkelijk in het metier van bondscoaches – door de jaren heen ongebruikelijk. De wedstrijd tegen Cyprus wordt gespeeld op een datum die op de FIFA-kalender is aangemerkt als een dag voor oefeninterlands. Volgens een regel van de wereldvoetbalbond mag een bondscoach voor zo'n gelegenheid geen vijf, zoals bij kwalificatieduels gebruikelijk, maar vier dagen van tevoren over zijn spelers beschikken. Van Gaal achtte dat al minimaal omdat de eerste dag na een wedstrijd `verloren' gaat aan een hersteltraining. Met drie dagen voorbereiding rest de bondscoach slechts één dag voor, zoals hij dat noemt, een tactische training.

Op 2 maart stuurde de KNVB een brief naar alle leveranciers van het Nederlands elftal. Achteraf bleek dat Deportivo La Coruña, de club van Makaay, en Glasgow Rangers erin slaagden hun duels van zondag te verzetten. Van Gaal: ,,Barcelona zegt wel dat het ook een poging heeft ondernomen, maar ik ben er niet van overtuigd dat de club zijn uiterste best heeft gedaan. Vorige week woensdag was nog vrij om tegen Osasuna te spelen. Chelsea en Liverpool hebben helemaal geen maatregelen genomen. Ook Benfica en Juventus spelen gewoon. En Juventus belde mij vanochtend pas dat ze er achter waren gekomen dat ze tegen Parma niet over hun keeper (Van der Sar, red.) konden beschikken. In Nederland heeft Ajax zijn wedstrijd op het laatste moment naar zaterdag verschoven.''

Maar dat duel kon niet doorgaan vanwege beperkte politie-inzet. Ajax en tegenstander Vitesse zullen niet blij zijn met het besluit van Van Gaal dat het achteraf toch mogelijk maakt het duel op zondag te spelen. Van Gaal: ,,Maar Jong Oranje speelt dinsdagavond ook nog met Van der Meyde en Van der Gun van Ajax terwijl Sikora van Vitesse in mijn selectie zit.''

Voor hij over zijn hart streek belde Van Gaal naar Glasgow om ex-bondscoach Advocaat voor advies. ,,Hij zei: `Je moet rechtlijnig zijn. Als je maar een centimeter afwijkt van de regels is het met je gedaan.'' Toch besloot Van Gaal de raad in de wind te slaan. ,,Uit respect voor de spelers. Er gaat nog een brief naar clubs die geen rekening hebben gehouden met mijn belangen. Daarin stel ik dat ik volgende keer anders beslis. Als zijnde een laatste waarschuwing.''

Van Gaal diende gisteren tevens Barcelona-trainer Serra Ferrer van repliek. De Spanjaard merkte deze week op dat Van Gaal als clubtrainer zich ook altijd verzette tegen het vroegtijdig beschikbaar stellen van internationals. ,,Ik heb als trainer van Barcelona altijd mijn medewerking verleend aan de vriendschappelijke wedstrijden van Rijkaard. Alleen voor het eeuwfeest van Barcelona heb ik om een uitzondering gevraagd. Vorig jaar stond ik voor de halve finale van de Spaanse beker met drie spelers op het veld. Toen kreeg ik de vuile was over me heen, nu weer.''

    • Erik Oudshoorn