Spraakmakend

De nieuwe man aan het front van corporate Nederland heeft zich deze week wat nadrukkelijker aangediend. Joost Italianer, partner bij Nauta, is raadsman van Rijkman Groenink, bestuursvoorzitter van ABN Amro. De laatste werd gisteren gehoord als getuige in de fraudezaak rond het voormalige diamantenfiliaal van de bank in Amsterdam. Het optreden van Groenink liep uit op een heus media event. Een leuke bijkomstigheid voor Italianer, die publiciteit. Want ook de Nederlandse zakenelite maakt de laatste jaren steeds vaker noodgedwongen gebruik van gehaaide strafrechtadvocaten.

Elf jaar geleden deed Italianer voor het eerst van zich spreken als advocaat van Ajax in een spraakmakende zaak. De voetbalclub had een schadeclaim ingediend tegen een supporter die een staaf had gegooid naar de keeper van de Oostenrijkse tegenstander Austria Wien. In die tijd werd de bank van Groenink toevallig ook voor het eerst shirtsponsor van de tegenwoordig beursgenoteerde voetbalclub.

Sinds begin deze maand mag de strafpleiter ook Philips-topman Cor Boonstra tot zijn cliëntèle rekenen. Toezichthouder STE heeft namelijk op 4 april aangifte gedaan van mogelijke handel met voorkennis door Boonstra in aandelen Endemol. Die transactie zou hebben plaatsgehad vlak voor het moment dat het bedrijf van John de Mol, tevens commissaris bij Ajax, in maart 2000 werd opgekocht door Telefónica. Deze affaire heeft waarschijnlijk weer geleid tot spoedoverleg tussen Italianer, Boonstra èn Groenink. Uitkomst: Boonstra wordt voorlopig toch maar geen commissaris bij ABN Amro.

    • Philip de Wit