Ramsj

Manfred Wegner (red.): Die Zeit fährt auto. Erich Kästner zum 100. Geburtstag. Paperback, Deutsches Historisches Museum 1999, van ƒ63,80 voor ƒ29,90.

De Boekenmarkt Den Haag

Goed verzorgde catalogus bij een expositie uit 1999, gehouden ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Erich Kästner (1899-1974). Gedetailleerde tekst waarin alle facetten van Kästners schrijverschap en persoonlijkheid onder de loep worden genomen: zijn (kinder)boeken en werk als scenarioschrijver, de hechte, bijna verstikkende band die hij met zijn moeder onderhield, en zijn moeizame omgang (`zwischen Überanpassung und Totalabwehr,' zoals de Duitse tekst het kernachtig stelt) met andere vrouwen. Uitvoerige bibliografie van Kästners oeuvre, compleet met foto's van eerste drukken.

    • Henk Lagerwaard