Prognoses van Nokia licht omlaag

De producenten van mobiele telefoons Nokia en Ericsson hebben de Europese beurzen vanochtend op licht verlies gezet. Beide bedrijven stelden de verwachtingen neerwaarts bij.

Ericsson zet als gevolg van de marktomstandigheden 10.000 mensen meer op straat bovenop het eerder bekendgemaakte ontslag van 4.000 werknemers. De markt keek uit naar de vanochtend bekendgemaakte kwartaalcijfers, omdat met name Nokia als een barometer voor de technologiesector wordt gezien. De belangrijkste Europese beurzen stonden vanochtend op verlies, maar nergens was het verlies tegen het middaguur groter dan 1 procent.

Het Finse Nokia ging eerder uit van een verkoopstijging tussen de 25 en 35 procent. Nu stelt de fabrikant deze op circa 20 procent. In reactie daarop daalde het aandeel met 2 procent, ondanks het feit dat de resultaten beter waren dan verwacht. Marktleider Nokia presenteerde een winststijging van ruim 9 procent tot 975 miljoen euro (2,1 miljard gulden). De winst per aandeel kwam uit op 21 eurocent terwijl beleggingsanalisten rekenden op 19 eurocent.

Ook Ericsson gaat uit van dalende verkopen in de sector. De Zweedse onderneming verwacht dat dit jaar wereldwijd tussen de 430 en 480 miljoen mobieltjes over de toonbank gaan. Een eerdere prognose lag op 450 tot 525 miljoen telefoontjes. Volgens zowel Nokia als Ericsson stellen consumenten de aankoop uit omdat zij wachten op de nieuwe generatie zaktelefoons waarbij internetten mogelijk is.

Om de kosten in te dammen stuurt Ericsson 13 procent van het personeel naar huis. Het bedrijf hoopt daarmee vanaf volgend jaar jaarlijks 38 miljard kroon te besparen. Over het eerste kwartaal rapporteerde het bedrijf een verlies van 3,5 miljard kroon (864 miljoen gulden). De omzet zakte met 5 procent in. Ook in het tweede kwartaal zal de onderneming in het rood terechtkomen wegens de bijzondere last voor de ontslagronde. Prognoses voor het lopende jaar weigert Ericsson af te geven. Het aandeel leverde vanmorgen 13 procent in.

Bestuursvoorzitter K. Hellström van Ericsson spreekt van een ,,een markante neergang in de markt''. ,,Deze verspreidt zich van Amerika naar Europa en waarschijnlijk ook naar Azië.'' Ericsson ziet ook de verkoop van mobiele infrastructuur verslappen.