Peter Ho Davies gebruikt de kracht van het detail

Familierelaties spelen een belangrijke rol in de verhalenbundel Equal Love. Kinderen vormen daarbij een groter probleem dan de ouders, zoveel is wel duidelijk. Toch kunnen in de meeste gevallen de kinderen er net als de ouders niets aan doen dat ze een belasting zijn. De ouders zijn dement, maar op sympathieke manier afhankelijk. Bij de kinderen is het zo dat de ene keer een moeder haar kind moet afstaan aan justitie omdat ze het moederschap niet aan zou kunnen, in een ander verhaal staat de dood van een kind centraal, of gaat het over de verwachtingen rondom een nog ongeboren kind en in het ijzersterke verhaal `Cakes of Baby' gaat het over een echtpaar dat überhaupt geen kinderen kan krijgen.

Het zijn de lotgevallen van gewone mensen die met een soms aan Raymond Carver denkende beheersing worden beschreven. Zo wordt bijvoorbeeld in het tedere slotverhaal beschreven hoe een zoon zijn demente moeder een banaan voert, zonder dat dit pathetisch overkomt, en in het verhaal `Sales' wordt met milde sympathie een kleine man opgevoerd, een verkoper van encyclopedieën die op het kantoor bekend staat als de enige verkoper die de encyclopedie ook daadwerkelijk heeft gelezen.

Equal Love is de tweede verhalenbundel van Peter Ho Davies na het enthousiast ontvangen The Ugliest House in the World (1997). Dezer dagen schijnt hij te werken aan een roman. Hopelijk zal hij de kracht die hij op korte baan toont ook in de ruimte van die roman weten te benutten.

Peter Ho Davies: Equal Love.

Granta Books, 180 blz. ƒ29,95

    • Toef Jaeger