NO CAN DO

Met negen man kan je een stevig ensemblegeluid neerzetten, maar de individuele bewegingsvrijheid laat wel wat te wensen over. Vandaar dat drummer Arend Niks en saxofonist Frans Vermeerssen ervoor kozen om naast hun negenkoppige groep Niks Project ook op kleinere schaal aan de slag te gaan. Het kwartet No Can Do, dat nu zijn eerste cd Tomorrow's Newspaper uitbrengt, is ongebonden door akkoordinstrumenten als piano en gitaar en dat losse kader komt de wendbaarheid zeer ten goede. Vermeerssen zorgt samen met trombonist Wolter Wierbos voor gespierde solo's en unisono gespeelde thema's die staan als een huis. Mischa Kools bas vormt de warme rode draad die de nummers van een donkerbruine bodem voorziet. En drummer Niks combineert de stuwende kracht van een rockdrummer met de onvoorspelbaarheid van een rasimprovisator.

De twaalf composities op Tomorrow's Newspaper bewegen zich met speels gemak tussen wervelende calypso, Afrikaanse ritmes, weerbarstige improvisatie en het introspectieve jazzmodernisme dat begin jaren zestig werd geïntroduceerd door Ornette Coleman. De bandnaam kan dan ook worden opgevat als het understatement van het jaar; de mogelijkheden van No Can Do worden enkel beperkt door de wens ten alle tijden zoveel mogelijk uitwegen open te houden.

No Can Do speelt op 26 april in het Amsterdamse BIMhuis en twee dagen later in Popular in Rotterdam.

No can do: Tomorrow's paper (BV Haast, CD0800)

    • Edo Dijksterhuis