Montenegrijnen gewaarschuwd

De Joegoslavische president, Vojislav Koštunica, heeft gisteren gewaarschuwd voor nieuw geweld op de Balkan als Montenegro zich afscheidt van Joegoslavië.

De Montenegrijnen kiezen zondag een nieuw parlement. De uitslag van die verkiezingen is cruciaal voor de toekomst: als de regerende coalitie `Overwinning voor Montenegro' wint, zal een referendum over de onafhankelijkheid later dit voorjaar vrijwel tot een zege voor de voorstanders van onafhankelijkheid leiden en stapt Montenegro uiterlijk 13 juli'' uit de federatie met Servië. De coalitie heeft volgens peilingen een voorsprong op de tegenstanders van onafhankelijkheid, die zich hebben verenigd in de coalitie `Samen voor Joegoslavië'.

Koštunica zei dat ,,elke wijziging van grenzen in de regio ons zal doen belanden in een wervelwind van nieuwe, gewapende conflicten, crises en instabiliteit''. Hij suggereerde dat als Montenegro zich van Servië losmaakt, de tegenstanders van de onafhankelijkheid naar de wapens zouden kunnen grijpen.

Bovendien zouden de Albanezen in Kosovo zich aangemoedigd zien in hun onafhankelijkheidsstreven.

,,Ik wil de kiezers [in Montenegro] niet intimideren, maar ze moeten wel de ware feiten weten en ze moeten beseffen welke de consequenties zijn van een Montenegrijnse afscheiding'', aldus de president. ,,We staan erop dat Belgrado niet de schuld krijgt van de instabiliteit van morgen en van mogelijke nieuwe conflicten. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt geheel bij de andere zijde.''

Een Montenegrijnse woordvoerder bestempelde Koštunica's woorden als ,,bewijs van zijn kwaadwillige bedoelingen''. ,,Koštunica maakt af wat [zijn voorganger] Miloševic begon. Hij gebruikt Joegoslavië als dekmantel om te heersen over Montenegro.''

Belgrado heeft de afgelopen maanden gezegd een besluit van de Montenegrijnse kiezers te zullen respecteren, hoe het ook uitvalt.