Microsoft doet het beter dan verwacht

Softwaregigant Microsoft heeft over het derde kwartaal van zijn fiscale jaar betere resultaten geboekt dan verwacht. Computerproducent Sun Microsystems stelde gisteren de beleggers licht teleur.

Het bedrijf van Bill Gates overtrof zowel de winst- als de omzetverwachtingen. Microsoft had in de eerste drie maanden van dit jaar 6,46 miljard dollar omzet, 14 procent meer dan de 5,66 miljard van vorig jaar. De winst steeg 2,5 procent, van 2,39 naar 2,45 miljard dollar. De resultaten waren vooral te danken aan goede verkopen van Windows 2000, een besturingssysteem dat bestemd is voor bedrijven.

Microsoft verwacht in zijn vierde kwartaal een omzet die niet hoger ligt dan in het derde. Eind mei zal het bedrijf een nieuwe versie van Office uitbrengen en in het tweede halfjaar volgt Windows XP, een Windows 2000-versie voor de consumentenmarkt. Microsoft waarschuwde voor al te veel optimisme, aangezien de groei van pc-verkopen misschien niet eens de tien procent zal halen.

Het bedrijf lanceert later dit jaar ook de Xbox, een spelletjescomputer die moet opboksen tegen gevestigde namen van Sony en Nintendo. Aanloopkosten in die branche vereisen altijd hoge uitgaven. Microsoft zag overigens in het voorbije kwartaal zijn kas gespekt met 3,1 miljard dollar, zodat de omvang daarvan nu 30 miljard dollar is.

Sun Microsystems, dat grote computers maakt die de ruggengraat vormen van internet, had eind februari een winstwaarschuwing afgegeven en kwam nu met zijn nettowinst binnen de bijgestelde verwachtingen. De winst bedroeg in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 263 miljoen dollar, terwijl dat vorig jaar in dezelfde periode nog 464 miljoen was. De omzet steeg van 4,0 naar 4,1 miljard dollar.

De grootste klappen kreeg Sun in de VS, maar ook in Europa en Azië liepen de orders terug. Het bedrijf verwacht pas weer in de tweede helft van zijn volgende boekjaar duidelijke groei.