Marokkaanse regering wil overleg over rel

De Marokkaanse regering wil overleg met de Nederlandse regering om een eind te maken aan de rel die is ontstaan over een fraude-onderzoek naar bijstandsuitkeringen. Dat heeft de ambassadeur van Marokko, dr. Nouredine Benomar Alami, gisteren namens de regering in Rabat laten weten.

Het conflict draait om Marokkanen met een Nederlandse uitkering. Marokko weigert volgens het kabinet, na aanvankelijk te hebben meegewerkt, Nederlandse ambtenaren onderzoek te laten doen naar onderdanen met een (Nederlandse) bijstandsuitkering. Staatssecretaris Verstand (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft vorige week uit protest haar bezoek aan het land afgezegd. Ze blies de reis af tegen het uitdrukkelijke advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nederland wil in het Marokkaanse kadaster nagaan of Marokkanen die hier een uitkering krijgen in hun geboorteland onroerend goed bezitten met een waarde die hoger is dan 20.000 gulden. Als dat het geval is, vervalt het recht op een bijstandsuitkering. Deze week maakte het ministerie bekend dat het inmiddels tientallen concrete verdenkingen heeft. Marokko staat echter niet meer toe dat de ambtenaren van Sociale Zaken inzage krijgen in de gegevens.

De Marokkaanse ambassadeur voerde voor die weigering gisteren het argument aan dat het evenzeer ondenkbaar zou zijn dat Marokkaanse ambtenaren hier in overheidsdossiers zouden gaan zitten neuzen. Naar zijn mening wordt `de soevereiniteit van Marokko' aangetast als Sociale Zaken het onderzoek in Marokko zou voortzetten. ,,Dat is hetzelfde als wanneer Marokkaanse ambtenaren een onderzoek zouden doen op Nederlands grondgebied. Onmogelijk.'' Nederland moet het onderzoek aan Marokkaanse ambtenaren overlaten, vindt hij.

Verstand zou op 17 en 18 april met haar Marokkaanse collega praten over over emancipatiebeleid. Met het afblazen van het bezoek wilde ze een `duidelijk signaal' afgeven. Wat haar betreft kan de Marokkaanse opstelling `niet door de beugel'. Vorige week al zijn twee gesprekken gevoerd om uit de problemen te komen, overigens zonder resultaat.