`Lenen aan UPC risicovol'

Onderzoeksbureau Moody's heeft zijn oordeel over de kredietwaardigheid van kabelmaatschappij UPC opnieuw verlaagd. De analyse van het bureau bezorgde het aandeel vanmorgen een koersval van bijna 12 procent op 5,70 euro. Met de afwaardering vallen obligaties van UPC in de categorie `junk bond', waarmee het bijzonder hoge risico wordt aangegeven.

Bestuursvoorzitter M. Schneider van UPC heeft in een persbericht zijn ongenoegen laten blijen over het oordeel van Moody's. ,,Wij zijn zeer teleurgesteld en zijn het fundamenteel oneens met deze analyse.'' Moody's maakt zich zorgen over de hoge schuldenlast en de hoge rentebetalingen waarmee UPC en het moederbedrijf UnitedGlobalCom te maken hebben. Schulden en rentelast zijn sterker gegroeid dan Moody's had verwacht.

De kredietanalist vraagt zich af of UPC na het jaar 2002 de rekeningen nog kan betalen. ,,Een zeer sterke verbetering in de operationele resultaten is voor UPC nodig om enigszins aan de verplichtingen te kunnen voldoen'', aldus een samenvatting van Moody's analyse vanmorgen.

,,Wij erkennen dat de marktomstandigheden zijn veranderd'', aldus UPC-topman Schneider in een reactie. ,,Maar wij halen onze financiële doelstellingen en voeren ons bedrijfsplan uit. Dit oordeel heeft geen invloed op onze huidige rentebetalingen.''

De schuld van UPC bedraagt 8,4 miljard dollar. Moody's geeft een oordeel over verschillende categorieën leningen van het bedrijf. De obligatieleningen waar geen zekerheid tegenover staat krijgen van de kredietanalist het predikaat Caa1 in plaats van B1. Daarmee vallen de obligatieleningen in de categorie `junkbond'.