Lekker kleien

EEN KERK MET een opvallend grote toren. Een gebouw met een prehistorisch dier op het dak, ronde tempeltjes, luxe villa's, een paddestoelendorp, hoge en lage gebouwen, vierkante en ronde. Ze zijn allemaal te zien in het Nationaal Keramiekmuseum Het Princessehof in Leeuwarden. Daar bouwen in totaal 26 groepen van Friese basisscholen samen een stad van klei. In totaal wordt daar 1.200 kilo klei voor gebruikt. Keramiek is gebakken klei. ,,Veel gebouwen en voorwerpen zoals wc-potten, tegels, dakpannen zijn van klei gemaakt'', vertelt Anja de Jong, die het kleiproject bedacht. In het museum was men benieuwd hoe kinderen het vinden om met klei te werken. En wat ze allemaal zouden maken van klei als ze zelf een stad mochten bouwen.

De kinderen hebben op school al een naam bedacht voor hun eigen stad. De naam wordt op een school gezet. `Kleiwarden', staat er, `Fantasialanderina', `Kabouterpleinstad', lezen we. Eerst gaan alle kinderen de bouwsels van hun voorgangers bekijken. Daarna trekken ze allemaal een wit T-shirt met een rode hamer op de rug aan en gaan ze zelf aan de slag. Ze kunnen kleien met drie kleuren klei, licht- en donkerbruin en grijs. Zo komt de stad er vrolijk uit te zien.

De leerlingen van de groepen vier, vijf, zes en zeven van de Johan Willem Frisoschool en de Wiardaskoalle uit Leeuwarden wonen zelf in een nieuwe wijk, die nog niet klaar is. Aan de zuidkant van Leeuwarden wordt `Zuiderburen' gebouwd. Dat maakt dit kleien extra leuk, vinden ze. Want dan kunnen ze bedenken wat er in hun wijk nog bij moet komen. ,,Een manege'', roepen Aafke Marije (8) en Rowan (9). Ze zitten alletwee op paardrijden en boetseren een manege van klei. Tessa (8) en Celissa (8) vinden dat er in een stad speciaal voor kinderen ook een kinderboerderij moet zijn. Ze leggen de klei op een plankje, doen er een doek overheen en strijken de klei met een roller lekker glad. Hun boerderij krijgt lichtbruine dikke muren met een wit dak en daarop donkerbruine rondjes. ,,Voor de sier'', legt Tessa uit. ,,Dat maakt het gebouw wat vrolijker.'' Ze heeft ook dieren gekleid zoals een konijn met lange oren en een hondje.

Maikel (11) en Roland (10) hebben een andere wens: zij bouwen een voetbalstadion. ,,Wij zijn gek op voetbal'', vertelt Maikel, die zelf speelt bij Cambuur. Het hoge stadion krijgt vier grote lichtmasten. Merel (11) en Jesse (8) kleien een huis met een schuinoplopend dak. ,,Een gewoon huis is zo saai'', vinden ze. Op het dak staat een grote schoorsteen en er is ook een dakterras gekomen. Het huis heeft opvallend veel ramen. Jan Paulus (10) en Romke (10) wilden geen doorsnee huis bouwen. Ook zij kozen voor een rond dak van twee soorten klei. ,,Wij zijn niet zo ouderwets'', zeggen ze. Datzelfde geldt voor hun klasgenootjes Tara (10) en Jildou (10). Ook hier geen vierkant huis, zoals veel huizen er in het echt uit zien. ,,Vierkant is zo saai'', vindt Jildou. ,,Rond is veel vrolijker. Misschien word ik later wel architect.'' ,,Ja, dan gaan we samen huizen ontwerpen'', zegt Tara.

Morgen, op 21 april als het Museumweekend begint, maakt de burgemeester van Leeuwarden, Loeki van Maaren-van Balen, de origineelste naam van de kidnerkleistad bekend.

Je kunt de stad in aanbouw tot 6 mei bekijken in Nationaal Keramiekmuseum Het Princessehof in Leeuwarden. Grote Kerkstraat 11. Tel. 058- 21 22 281. Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur

    • Karin de Mik