Leger Taiwan oefent op aanval China

Het Taiwanese leger heeft vannacht met circa 3.800 manschappen aan de zuidkust van Taiwan geoefend hoe een vermeende Chinese invasie moet worden afgeweerd.

De jaarlijkse militaire oefening bij Pingtung, zo'n 190 kilometer ten zuiden van Taipei, komt een paar dagen voor een diplomatiek omstreden beslissing van de Verenigde Staten om al dan niet geavanceerde wapens aan Taiwan te verkopen. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie. De relatie tussen de VS en China staat voorts onder druk omdat Peking weigert het Amerikaanse verkenningsvliegtuig terug te geven, dat op 1 april in botsing kwam met een Chinees vliegtuig.

Twee F-5E gevechtsvliegtuigen, uitgerust met raketten van Taiwanese makelij en Cobra-helikopters met raketten van Amerikaanse afkomst aan boord vielen vannacht drijvende doelen aan in de Straat van Taiwan. De oefening toonde aan hoezeer Taiwan China als een militaire dreiging beschouwt. ,,Ik geloof dat het indrukwekkende effect van deze oefeningen het vertrouwen zal vergroten van ons volk in de bekwaamheid van gewapende troepen om ons land te verdedigen'', zei commandant Chen Chin-sheng tegen verslaggevers.

Een andere Taiwanese militaire woordvoerder zei dat de oefening een routinezaak is, die al maanden geleden was gepland. Na de luchtaanvallen vuurde een snelle patrouilleboot eveneens raketten af op de drijvende doelen. Een bataljon simuleerde daarna een aanval op een vermeende tegenstander op het strand, dit alles onder het oog van een menigte lokale bewoners.

De oefening komt op een gevoelig moment: de Amerikaanse regering neemt naar verwachting volgende week een besluit over wapenleveranties aan Taiwan, waaronder raketverdedigingssystemen en onderzeeërs. Taiwan, dat zijn leger heeft teruggebracht tot 400.000 man, rekent op de leverantie om weerstand te bieden aan de dreiging van het Chinese leger. China heeft een toenemend aantal raketten in kustprovincies gestationeerd, met Taiwan in het vizier. De Taiwanese president Chen Shui-bian heeft zijn pleidooi voor onafhankelijkheid afgezwakt in het licht van Chinese dreigementen om Taiwan aan te vallen als het eiland zich onafhankelijk verklaart of herenigingsgesprekken dwarsboomt. Chen woonde vannacht de oefening, die meestal enkele weken duurt, niet bij.

Taiwan heeft zich neutraal opgesteld in het incident rond het Amerikaanse verkenningsvliegtuig, dat op Chinese bodem is beland. De onderhandelingen tussen de VS en China over de vrijgave van het vliegtuig door Peking verlopen moeizaam. Amerikaanse onderhandelaars hebben vandaag China verlaten na een nieuwe gespreksronde vol verwijten, zonder dat een nieuwe datum voor overleg is vastgesteld.

China heeft voorts een Amerikaan van Chinese afkomst, een voormalig dissident, aangehouden op verdenking van spionage voor Taiwan. Washington heeft Amerikaanse reizigers gewaarschuwd die met sympathie voor Taiwan of Chinese dissidenten in verband kunnen worden gebracht.