KFOR slaags met Serviërs in Kosovo

Soldaten van de vredesmacht in Kosovo, KFOR, en boze Serviërs zijn gisteren in het dorp Zupce slaags geraakt toen de KFOR-militairen een eind wilden maken aan wegblokkades die de Serviërs hadden opgeworpen. Daarbij viel één dode.

Het VN-bestuur in Kosovo trachtte gisteren de bokkades van de Serviërs te breken. De wegversperringen, die het doorgaand verkeer op veel plaatsen in de regio al dagen lamleggen, vormen een protest van de Serviërs tegen de instelling, door het VN-bestuur, van douaneposten langs de grens tussen Kosovo en Servië, en tegen de importheffingen die het VN-bestuur nu op goederen uit Servië int. De Serviërs voeren aan dat Kosovo deel uitmaakt van Servië; ze willen noch van douaneposten, noch van importheffingen weten. Het VN-bestuur waarschuwde al donderdag dat er voedseltekorten dreigen in Kosovo als de wegblokkades niet snel verdwijnen.

In het dorp Zupce trachtten gisteren plaatselijke Serviërs te verhinderen dat FKOR-militairen met bulldozers de wegblokkade opruimden.

Bij schermutselingen schoten de militairen traansgas- en schokgranaten op de Serviërs af. Een vrouw overleed op weg naar het ziekenhuis. Aanvankelijk werd gezegd dat ze een overdosis traangas had ingeademd, maar later zeiden plaatselijke artsen dat ze een hartaanval had gehad. Een Servische betoger verloor een hand toen de schokgranaat, die hij naar de KFOR-soldaten wilde teruggooien, ontplofte toen hij hem opraapte. De doorgaande weg werd door KFOR vrijgemaakt, maar later gisteren opnieuw gebarricadeerd met auto's en met beton gevulde vaten.

Ook in de stad Mitrovica, het belangrijkste bolwerk van de Kosovo-Serviërs, kwam het tot geweld tussen KFOR en Serviërs die met stenen gooiden. Vier mensen werden gewond door traangas- en schokgranaten van de vredesmacht.