`Japan geeft ex-president Taiwan visum'

De Japanse regering zal naar verwachting later vandaag besluiten de voormalige Taiwanese president Lee Teng-hui (78) een visum te geven voor ziekenhuisbezoek. Het Japanse persbureau Kyodo heeft op basis van anonieme regeringsbronnen meegedeeld dat een positief besluit al is gevallen.

Wegens Chinese protesten en besluiteloosheid van de Japanse regering is het visum voor Lee de afgelopen dagen onderwerp van felle discussie geweest. Vanochtend zei kabinetssecretaris Yasuo Fukuda ,,te hopen'' dat vandaag een besluit zou vallen. Een uur later berichtte Kyodo dat het besluit positief was, zonder dat dit formeel is bevestigd.

Om ,,humanitaire redenen'' bestaat voor een positief besluit brede steun in de Japanse politiek, zowel bij de regering als oppositie. Oppositieleider Naoto Kan leverde vandaag wel felle kritiek op de ,,amateuristische'' wijze waarop de regering het verzoek heeft behandeld. Terwijl de regering zich beraadde is de afgelopen dagen een reeks tegenstrijdige berichten de wereld in gegaan. Zo zou Japan hebben geëist dat Lee een verklaring ondertekent dat hij zijn bezoek beperkt tot het ziekenhuisbezoek en dus geen politieke activiteit zal ondernemen.

Lee heeft woedend gereageerd op zulk een ,,vernedering'' en gezegd dat hij dan niet zal gaan. De Japanse vertegenwoordiger in Taiwan heeft vervolgens ontkend dat Japan eisen stelt. Maar de regering in Tokio heeft erkend dat er gesprekken gaande zijn met Lee, waaruit valt af te leiden dat hij niet onvoorwaardelijk een visum voor Japan krijgt. Ook de publieke omroep NHK deelt vandaag mee dat Japan eisen stelt aan Lee's bezoek.

In de tussentijd voerde China de druk op Japan op. Gisteren bezocht de Chinese ambassadeur Chen Jian kabinetssecretaris Fukuda (een functie met de rang van minister) om nog eens mee te delen dat China tegen een bezoek van Lee is. Ook een bezoek om uitsluitend medische redenen accepteert China niet.