Gegevens Gürsul Ö uitgewisseld

De Nederlandse en de Britse politie hebben tot enkele dagen voor het Dover-drama informatie uitgewisseld over hoofdverdachte Gürsel Ö.

Dit gebeurde in een onderzoek naar Koerdensmokkel tegen Ö., terwijl achteraf is gebleken dat de Turks-Nederlandse smokkelleider toen doende was de Dover-rit te organiseren waarbij juni vorig jaar 58 illegale Chinezen overleden.

Op de eerste dag van het Dover-proces, gisteren, zei de leider van het Koerden-onderzoek naar Ö., de Rotterdamse inspecteur J.J. Hessel, dat hij zich tijdens dit onderzoek nooit bewust is geweest dat Gürsel Ö. zijn markt had verplaatst naar Chinezen. ,,Onze doelgroep was Koerden'', zei hij.

De advocaten van de negen verdachten – acht van hen is doodslag ten laste gelegd – vinden het verdacht dat de politie niet ingreep terwijl zij, in dat Koerden-onderzoek, detailinformatie had verzameld over Ö. en een groot aantal medeverdachten. Met name de advocaten Boone en Bijl (optredend namens Doedens) legden Hessel het vuur na aan de schenen. Hessel hield vol dat er nooit ,,concrete vermoedens'' voor Chinezensmokkel aan het licht zijn gekomen in zijn onderzoek. Officier van Justitie J. Klunder bekritiseerde het optreden van de advocaten. De politie heeft volgens Klunder ,,voortreffelijk werk'' geleverd. Advocaten gaan er ten onrechte van uit dat het transport door de politie is doorgelaten, ,,terwijl daar niets van is gebleken'', aldus Klunder.

Niettemin bleek dat de politie in het Koerden-onderzoek intensiever met de Britse politie heeft samengewerkt dan tot nu toe bekend werd. De Rotterdamse officier van justitie Zwaneveld, die het Koerden-onderzoek leidde tot het Dover-drama, weersprak eerder contacten met de Britse politie. Maar Hessel vertelde gisteren over diverse besprekingen in Engeland en Nederland. Nog op 15 juni, drie dagen voor het drama, was er telefonisch contact tussen Britten en Nederlanders over Ö. geweest.

En de advocaten Van der Hardt Aberson en Baumgardt wezen op de contacten die de politie vóór het drama vaststelde van Ö. met een Chinese mensensmokkelaarster, Lee Ah K.

De zaak wordt maandag voortgezet.