Eerder als hardback besproken in deze krant:

Martin Amis: Experience.

Vintage, 401 blz. ƒ29,95

De dood van zijn vader, de beroemde schrijver Kingsley Amis, scheiding, lichamelijk verval en de vondst van de stoffelijke resten van zijn nichtje dat spoorloos verdween in 1973 vormen de kern van Amis' autobiografie.

`Het laatste deel waarin de aftakeling en dood van Kingsley Amis worden beschreven is verreweg het beste van het boek; het is zo goed dat je afvraagt hoe Amis met de rest heeft kunnen leven.'

(Bas Heijne 14.7.00)

Saul Bellow: Ravelstein.

Viking, 233 blz. ƒ21,95

De dertiende roman van Saul Bellow is een omstreden verslag van een mannenvriendschap. Bellows hoofdpersoon, de academicus Abe Ravelstein, was gemodelleerd naar Allan Bloom, de in 1992 aan aids overleden schrijver van de controversiële bestseller The Closing of the American Mind. `Voor sommige bewonderaars van Bellow zal het een teleurstelling zijn dat Ravelstein weer niet de Grote Roman is waarop al sinds More Die of Heartbreak (1987) wordt gewacht (en die volgens Bellows vriend Martin Amis al jarenlang bijna af in een la ligt). Maar voor een boek als dit hoeft geen schrijver zich te schamen.'

(Pieter Steinz 5.5.00)

Joyce Carol Oates: Blonde.

Fourth Estate, 939 blz. ƒ29,95

Roman over het innerlijke leven van Marilyn Monroe. `Ik denk dat de roman van Oates behalve korter ook onthullender had kunnen worden als Oates scherper geconcentreerd was op haar gespletenheid. Hij is onnodig lang en mededeelzaam, hoewel onmisbaar, met al zijn inzichten, voor lezers en schrijvers over Monroe die willen proberen het laatste woord of in ieder geval een nog aangrijpender woord voor haar te vinden.'

(J.J. Peereboom 26.5.00)

Philip Roth: The Human Stain.

Vintage, 361 blz. ƒ27,95

24ste roman van Philip Roth over het menselijk tekort. De zwarte hoogleraar Silk, die als jood door het leven gaat, wordt slachtoffer van een soort omgekeerd McCarthyisme. Hij wordt voor racist uitgemaakt. De roman spelend in Amerika anno 1998 tegen de achtergrond van de Clinton/Lewinsky-affaire is het laatste deel van Roths trilogie over het naoorlogse Amerika. Voor American Pastoral (1997), het eerste deel, ontving hij de Pulitzerprijs. `Met The Human Stain, dit even verdrietige als schitterende slotakkoord van zijn Great American Novel, ontrafelt Roth niet de persoonlijke waarheid van Silk, Faunia, Clinton of Monica. Hij vertelt een sombere waarheid over zijn tijd.' (Elsbeth Etty 26.5.00)

    • Toef Jaeger