Druk VS op Syrië zich in te houden

De Amerikaanse regering heeft gisteren druk uitgeoefend op Syrië om zelfbeheersing te betrachten in de huidige crisis in het Midden-Oosten als uitvloeisel van het Israëlisch-Palestijnse geweld.

De Amerikaanse inspanningen – in de vorm van een telefoongesprek van president Bush met zijn Syrische ambtgenoot Bashar al-Assad en een bezoek van een onderminister van Buitenlandse Zaken aan Damascus – volgden op Syrische dreigementen van vergelding voor de Israëlische aanval van zondagnacht op een Syrische radarinstallatie in Libanon. Het escalerend geweld in het Midden-Oosten dwingt Bush, die juist wat meer afstand tot het Midden-Oosten wilde bewaren dan zijn voorganger Clinton, die afstandelijke houding geleidelijk te verlaten. Er is nu zelfs sprake van dat ook hij een speciale afgezant voor het Midden-Oosten gaat benoemen.

Volgens het Witte Huis hadden de Amerikaanse bemoeienissen van gisteren resultaat, en werden beide leiders het eens over de ,,noodzaak voor alle partijen om zelfbeheersing te betrachten''. Maar Syrië zag dat anders. ,,De herhaalde oproepen tot zelfbeheersing zijn nutteloos geworden, want men moet het probleem analyseren om een doelmatige oplossing te kunnen vinden'', zo zei Assad volgens het officiële Syrische persbureau SANA tegen Bush. Assad, aldus nog steeds SANA, deed een beroep op Bush om ,,zich te wapenen met moed en de dingen bij hun naam te noemen door de Israëlische operatie als agressie te kwalificeren.''

De Israëlische aanval op de radarinstallatie volgde op een beschieting door de Libanese fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah op een omstreden enclave aan de Libanese grens waarbij een Israëlische militair werd gedood. Israël eist dat Syrië – dat een doorslaggevende invloed in Libanon heeft – Hezbollah intoomt. Maar president Assad schoof alle verantwoordelijkheid ,,voor alles wat zich in de regio voordoet'' naar Israël toe. Hij herhaalde zich het recht voor te behouden op een reactie, ,,op de manier die wij gepast achten''.

De VS gaven begin deze week in een eerste reactie Hezbollah de schuld van de escalatie tussen Israël en Syrië, die samenviel met een escalatie van het geweld tussen Israël en de Palestijnen. Maar enkele dagen later volgde een harde waarschuwing van minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell aan het adres van de Israëlische regering, waarbij hij de Israëlische reactie op zowel het geweld van Hezbollah als dat van de Palestijnen ,,buiten proportie'' noemde.