Dell marktleider in computers

Dell Computers is in het eerste kwartaal marktleider geworden in de verkoop van personal computers. Voor het eerst daalden in de Verenigde Staten de verkopen van computers. Twee onderzoeksfirma's, Gartner Dataquest en International Data Corp. (ICD), publiceerden gisteren kwartaalcijfers die dezelfde trends lieten zien, ondanks kleine verschillen in de verkopen. Dell, dat in de VS al marktleider was, passeerde in het eerste kwartaal ook Compaq als wereld-marktleider. Compaq stond aan de top sinds begin jaren `90, toen het IBM van de kroon stootte. De afgelopen jaren heeft Dell geleidelijk marktaandeel gewonnen, mede dankzij een ,,agressief prijsbeleid'', aldus Gratner Dataquest. Dell had volgens dit bureau in het eerste kwartaal 12,8 procent van de wereldmarkt, gevolgd door Compaq met 12,1 procent, Hewlett-Packard met 7,3 procent, IBM 6,2 procent en NEC 4,5 procent marktaandeel. Bij ICD staat Fujitsu Siemens op de vijfde plaats met 5,6 procent. Het aantal verkochte computers ging in de VS omlaag van 11,6 miljoen in het eerste kwartaal van 2000 tot 10,5 miljoen in het eerste kwartaal van dit jaar, aldus IDC.