Deelnemers Cannes bekend

Vier winnaars van een Gouden Palm dingen opnieuw naar deze prijs mee in het competitieprogramma van het 54ste Internationale Filmfestival van Cannes (9-20 mei). Het zijn de Italiaan Ermanno Olmi (winnaar in 1978) met Il mestiere delle armi, de Amerikaan Joel Coen (1991) met The Man Who Wasn't There (voorheen The Barber Movie), de Amerikaan David Lynch (1990) met Mulholland Drive en de Japanner Shohei Imamura (1983 en 1997) met De l'eau tiède sous un pont rouge.

Van de 23 films in competitie zijn er vijf Amerikaans (waaronder Baz Luhrmanns openingsfilm Moulin Rouge, de animatiefilm Shrek en Sean Penns The Pledge), vijf Frans en zes Aziatisch. De enige Nederlandse (co-)productie bevindt zich in een nevensectie: de Belgische film Pauline en Paulette van regisseur Lieven Debrouwer. Naast die van Imamura werden twee andere Japanse films geselecteerd: Shinji Aoyama's Desert Moon en Hirokazu Kore-eda's Distance. Het festival wordt buiten mededinging afgesloten met Raoul Ruiz' Les âmes fortes.