Dag van het boek alleen voor Giphart

Terwijl Nederland net is bijgekomen van de Boekenweek, maakt de rest van de wereld zich op voor het grootste jaarlijkse literaire evenement ter wereld: de Dag van het Boek. Volgens deze uit Noord-Spanje afkomstige traditie moet iedereen elkaar op 23 april een roos en een boek geven. Dit ter viering van de dag van Sant Jordi (Sint Joris) de drakendoder en de sterfdag van zowel Cervantes als William Shakespeare. De Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, heeft het Catalaanse gebruik in 1995 geadopteerd en uitgeroepen tot World book and copyright day.

In Nederland wordt, ook dat is een traditie, dit jaar geen aandacht besteed aan de Dag van het Boek. De datum, net na de Boekenweek en ingeklemd tussen Pasen en Pinksteren, is onhandig voor boekpromotie. Bovendien vinden organisaties als de CPNB het risicovol om alle activiteiten te concentreren op één dag.

Dit jaar is er één Nederlandse auteur betrokken bij de Dag van het Boek. Ronald Giphart leest op maandag 23 april voor uit eigen werk in boekhandel Taxandria te Turnhout, België. ,,Is het die maandag de Dag van het Boek? Oh, daar had ik geen flauw idee van'', meldt Giphart desgevraagd.

De auteur vindt het niet erg dat hij voor de Dag van het Boek naar Vlaanderen moet reizen. ,,Vanuit mijn woonplaats Utrecht is Turnhout dichterbij dan Groningen.'' Daarnaast is Nederland ook zónder Dag van het Boek een gunstig land op boekengebied, vindt Giphart. ,,Wist je dat van mijn boeken in Nederland net zoveel exemplaren worden verkocht als van Bret Easton Ellis' boeken in de Verenigde Staten, terwijl dat een veel grotere markt is?''

Ook buiten Vlaanderen zijn er, verspreid over de wereld, veel activiteiten in het kader van de Dag van het Boek. Met tientallen lezingen en feesten spant Canada de kroon. Op 23 april wordt de winnaar bekend gemaakt van de Danuta Gleed Literary Award, een prijs van vijfduizend Canadese dollar (een kleine achtduizend gulden) voor de beste bundel Engelstalige verhalen van het afgelopen jaar.

    • Ward Wijndelts