C & A IN DE PAN

Nederland is het land van de kiloknaller-consument. Ligt er in de winkel voor dezelfde prijs een kleine courgette naast een grote, dan kiest de koper de grootste en dikste. Helemaal verkeerd. Tijdens de groeit verdubbelt elke dag het gewicht van een courgette. Dus hoe kleiner de courgette hoe geconcentreerder de smaak.

Het vruchtvlees van een grote aubergine is sponziger dan van kleine. Het grote formaat van deze vruchten is alleen een voordeel voor de teler. C & A zijn makkelijker te plukken. Voor kleine exemplaren moet je naar Turkse en Marokkaanse winkels. Er bestaat een verhaal dat een Turkse bruid pas door haar schoonmoeder wordt geaccepteerd als ze op honderd verschillende manieren aubergines kan klaarmaken.In de afgelopen jaren is in Nederland de vraag naar C & A hetzelfde gebleven. Helaas liggen er in de supermarkten nogal eens gerimpelde oude explaren omdat ze niet goed worden bewaard. Zowel de aubergine als de courgette moeten strak in het vel zitten, stevig aanvoelen en geen lelijke plekjes hebben. Beiden worden buiten de koelkast bewaard bij een temperatuur van 13 tot 16 graden. Dan blijven ze wel een week goed. Vandaag een voorgerecht voor 4 personen: Gegrilde aubergines met fetakaas. Alle ingrediënten zijn in veel supermarkten, in ieder geval bij een Turkse of Marokkaanse winkel. Bereiding: Snijd de steelaanzet van de aubergines. Snijd ze, ongeschild, in de lengte in dunne plakken van 3 millimeter dik. Bestrooi de plakken met zout en leg ze in een vergiet. Druk na een half uur het vocht uit de aubergineplakken. Smeer ze met een kwastje in met een goede olijfolie. Gril ze aan beide kanten op een niet te hoog vuur 2 minuten op een gietijzeren grilpan. Of leg ze onder de ovengril. Laat de plakken afkoelen. Leg de plakken in een schaal. Leg de fijngehakte knoflook en stukjes feta op de plakken en giet er olijfolie en citroensap op. Garneer met blaadjes platte peterselie en appelkappers. Eet er warm Turks brood bij. Dit gerecht kan ook warm worden gegeten. Leg de warme gegrilde aubergineplakken in een vuurvaste schaal. Voorzie ze van knoflook, olijfolie, citroensap en feta en schuif de schaal even onder de gril om de kaas te smelten.

    • Anne Scheepmaker