Britse MKZ plots `onder controle'

De Britse mond- en klauwzeerepidemie is ,,volledig onder controle''. Dat zegt David King, wetenschappelijk adviseur van de Britse regering. Gisteren werden vijftien nieuwe uitbraken gemeld, terwijl het dagelijks gemiddelde begin deze maand nog boven de 35 was. Ook zou de achterstand in te doden en te verbranden dieren veel minder groot zijn dan aanvankelijk gedacht. Het totaal aantal Britse MKZ-gevallen bedraagt nu 1.397.

King presenteerde zijn positieve nieuws op de dag dat de crisisbestrijding juist leek te stagneren. Boeren blijven zich verzetten tegen beperkte vaccinatie van rundvee. Het ministerie van Landbouw suggereerde gisteravond daarom toch weer van vaccinatie te willen afzien. Dierenartsen in Devon verzetten zich tegen het afmaken van gezonde dieren. Het verbranden van dieren in Cumbria was gestaakt wegens schadelijke rook.

Hoogleraar chemie King geeft tegenstrijdige signalen. Eerst was hij mordicus tegen vaccineren, nu is hij voor. Eerder zei hij dat de helft van de zestig miljoen boerderijdieren moet worden afgemaakt. De huidige stand is 1,2 miljoen.