Boekenweekthema `erg universeel'

`Liefde' is het thema van de Boekenweek 2002. Dat maakte de Stichting voor de Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) dinsdag bekend. Belangrijk detail: het gaat om liefde door de eeuwen heen. Daarom is het motto van de Boekenweek een fragment uit de oudst bekende Nederlandse tekst: `Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic enda thu wat unbidan we nu' (Hebben alle vogels nesten begonnen behalve ik en jij; wat wachten wij nu?)

,,Zo zie je maar dat liefde vanaf het allereerste begin een rol speelt in de Nederlandse literatuur'', licht Henk Kraima, de directeur van de CPNB, de keuze voor het motto toe. Onlangs nog beschreef K. Schippers in deze krant een bezoek aan de abdij in Rochester, waar een anonieme geestelijke de tekst Hebban olla vogala rond 1100 schreef (CS 06.04.2001).

Frits van Oostrom, hoogleraar Middeleeuwse letterkunde in Leiden, is een groot voorstander van `liefde', maar als boekenweekthema vindt hij het nogal onspecifiek. ,,Volgend jaar is het zeker `de dood'? Daar weet ik wel een leuke middeleeuwse tekst bij: Egidius, waer bestu bleven? Mi lanct na di, gheselle mijn. Du coors die doot, du liets mi tleven.''

Rob Haans, interim-directeur bij De Arbeiderspers, is vooral erg blij met de keuze van zijn auteur Anna Enquist als schrijver van het Boekenweekgeschenk. Het thema `liefde' vindt hij `erg universeel'. Overigens verwacht Haans zeer binnenkort een opvolger voor de vorig jaar vertrokken directeur Ronald Dietz aan te kunnen stellen. ,,Ik kan nog niet zeggen wie. We zijn nog met de kandidaat in gesprek.''

Een Nederlandse uitgever met een speciaal aan de liefde gewijd fonds is de Bredase Uitgeverij Vader Abraham b.v. van Pierre Kartner. Hij heeft een fonds voor `liedjes over liefde en levensleed'. ,,Alles wat beweegt en wat je kan vastpakken heeft liefde nodig'', meent hij. ,,Woorden, en zeker liedjes, hebben altijd een vleugje liefde in zich.'' Kartner, ook bekend als Vader Abraham, is van plan rond de Boekenweek een lied op de markt te brengen waarin `liefde en taal' centraal staan. ,,Ik ga aan mijn klavier zitten en ik maak een lied waarin die twee begrippen aan elkaar worden gekoppeld.''

    • Ward Wijndelts