Beroering bij VPRO over duo

Voor de tweede keer in amper een jaar tijd heeft een programma van televisiemakers Rob Muntz en Paul-Jan van de Wint voor opschudding gezorgd binnen de VPRO-hoofdredactie. Hun driedelige reeks Muntz Actueel, die vanaf maandag in het VPRO-programma Waskracht! zou worden uitgezonden, is op het laatste moment door de VPRO-top geschrapt. Volgens directeur Peter Schrurs kon de hoofdredactie zich niet vinden in drie scènes in de eerste uitzending, getiteld De Rijdende Hufter. Het gaat om een parodie op het NCRV-programma De Rijdende Rechter, waarin Muntz mensen bezoekt die vinden dat ze onrechtmatig zijn behandeld. Schrurs: ,,In een scène kwam een oudere vrouw voor, van wie je je kunt afvragen of ze wel toerekeningsvatbaar was. In een andere scène werd de draak gestoken met een asielzoeker. En verder werd iemand seksueel geïntimideerd met een dildo. Voor de hoofdredactie ging dat allemaal over het randje.'' Schrurs verzocht de programmamakers de gewraakte scènes te schrappen, maar daar gingen zij niet mee akkoord. ,,Wij vinden niet dat we grenzen hebben overschreden'', zegt een geagiteerde Van de Wint. ,,Als ze het daar niet mee eens zijn, dan maar helemaal geen programma's.'' En dus zullen ook de andere delen van Muntz Actueel niet worden uitgezonden.

Muntz en Van de Wint raakten in maart vorig jaar in opspraak toen Muntz verkleed als Hitler en bewapend met een gasfles waarop de tekst `Zyklon B-gas' was geschilderd, orthodoxe joden in Wenen de stuipen op het lijf joeg.

Peter van Ingen volgde daarna hun bijdragen. ,,Een preventief middel'', volgens VPRO-directeur Schrurs. ,,Een waakhond'', volgens Van de Wint.