Belgrado erkent misdrijven

Joegoslavische militaire rechtbanken onderzoeken 24 gevallen van mogelijke oorlogsmisdaden in Kosovo voor en tijdens de Kosovo-oorlog van 1999, gepleegd door Joegoslavische militairen. Een militaire woordvoerder gaf gisteren voor het eerst met zoveel woorden toe dat Joegoslavische militairen zich in Kosovo schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden.

In november vorig jaar werden in Joegoslavië drie soldaten veroordeeld tot viereneenhalf jaar gevangenisstraf elk wegens moord op twee bejaarde Albanese burgers in Kosovo in 1999, maar in de aanklacht werd niet gerept van oorlogsmisdaden. Dat leidde tot protesten van mensenrechtenorganisaties. Tot dusverre heeft het Joegoslavische leger steeds tegengesproken dat in Kosovo oorlogsmisdaden zijn gepleegd. Gisteren zei woordvoerder kolonel Svetozar Radišic dat die er wel waren - in 24 gevallen. In sommige van die 24 gevallen zijn de juridische onderzoeken al afgesloten, zo voegde hij daaraan toe. Hij wilde geen details geven over de plaats of aard van de misdrijven.