Aandeel UPC krijgt dreun van oordeel Moody's

Kredietbeoordelaar Moody's zorgde vanochtend voor een flinke koersdaling van het aandeel UPC door het oordeel over het kabelbedrijf naar beneden bij te stellen. UPC protesteerde en zei het fundamenteel oneens te zijn met de beoordeling. Beleggers waren niet onder de indruk. Het aandeel UPC stond aan het eind van de ochtend 11 procent lager op 5,75 euro.

Vanochtend maakte beursbedrijf Euronext bekend dat een onderzoek wordt ingesteld naar de winstwaarschuwing die kantoorartikelenhandel Buhrmann woensdag plotseling naar buiten bracht. Voorafgaand aan een nieuwe aandelenemissie, drie weken geleden, gaf Buhrmann geen enkel signaal dat er slecht weer op komst was. De effectenbeurs wil weten of de onderneming koersgevoelige informatie meteen openbaar heeft gemaakt, zoals de regels van de beurs voorschrijven. De koers van Buhrmann steeg vanochtend op de beurs met 0,8 procent naar 19,10 euro.

Uitgever Wolters Kluwer was de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Het aandeel stond aan het eind van de ochtend 5,5 procent hoger op 32,47 euro.

De AEX-index liet een licht verlies zien van 0,4 procent. De beursgraadmeter daalde daarmee naar 577 punten. Ook de Midkap-index kwam vanochtend nauwelijks in beweging. Met een koersstijging van bijna 3,5 procent naar 10,25 euro was halfgeleiderproducent BE Semiconductors winnaar onder de middelgrote fondsen. Automatiseerder CMG beleefde nog een nasleep van de verliescijfers die de telecompoot van CMG gisteren naar buiten bracht. Toen daalde de koers van het aandeel met bijna een kwart, vanochtend stond de koers 2,4 procent lager op 6 euro. De Midkap stond aan het eind van de ochtend op 549 punten, een verlies van 0,5 procent.

De Nikkei-index in Tokio eindigde de handelsdag 0,7 procent lager op 13.765,7 punten. Ondanks optimistische signalen uit de Verenigde Staten lieten beleggers zich leiden door het gerucht dat 's werelds grootste producent van magnetische koppen voor hard disks TDK slechte resultaten in het vooruitzicht heeft.

De technologiebeurs Nasdaq in New York profiteerde gisteren van goede bedrijfsresultaten van enkele grote bedrijven in de technologiesector. Woensdag maakten computerfabrikanten IBM en Apple beter dan verwachte winstcijfers over het eerste kwartaal bekend. Gisteren brachten ook Microsoft en Nortel Networks na beurs goede eerstekwartaalcijfers naar buiten. Slecht nieuws van Sun Microsystems kon de koersstijging niet drukken. De Nasdaq eindigde bijna 5 procent hoger op 2.182,1 punten. Sinds 4 april is de Nasdaq ongeveer 33 procent gestegen, hoewel de koers nog steeds 57 procent lager ligt dan het hoogtepunt dat in maart 2000 werd bereikt. De Dow Jones sloot 0,7 procent hoger op 10.693,7 punten.

De belangrijkste Europese beursindices daalden vanochtend, mede door slecht nieuws van telecombedrijf Ericsson dat bekendmaakte 10.000 banen te schrappen en zei weinig gunstige vooruitzichten te hebben voor het klimaat in de telecomsector. De FTSE-index in Londen daalde met 0,1 procent naar 5.864 punten. De CAC-index in Parijs stond aan het eind van de ochtend onveranderd op 5.477 punten. De DAX-index in Frankfurt verloor 0,7 procent en daalde naar een niveau van 6.141 punten.