Sigaren voor laatste zeiler Vendée Globe

Na 158 dagen, twee uur, 37 minuten en 25 seconden is de laatste en oudste deelnemer in de non-stop solorace Vendée Globe eindelijk de finishlijn in Les Sables d'Olonne gepasseerd. Daarmee kwam deze Pasquale de Gregorio 64 dagen na winnaar Michel Desjoyeaux binnen, die aanwezig was om de Italiaan te onthalen. De Gregorio werd 15de overall en tweede in zijn klasse. Hij voer op een vijftigvoeter, het gros van de oorspronkelijk 24 gestarte deelnemers zeilde met een zestigvoeter de wereld rond.

Hoewel De Gregorio bij vertrek op 9 november vorig jaar zei ambities te hebben zo goed en zo snel mogelijk te willen varen, laadde hij wel kilo's knoflook, liters rode wijn en een onvoorstelbare hoeveelheid sigaren in, zich niet bekommerend om gewicht – de grootste vijand van iedere wedstrijdzeiler. Ook tijdens de race gaf De Gregorio (60) blijk van een eigenzinnige, flegmatieke instelling. Terwijl zijn concurrenten uren per dag aan telefoon- en e-mail-verkeer spendeerden en eindeloos over het weer en de snelheid praatten, liet De Gregorio mondjesmaat van zich horen – en dan per telex. Zijn berichten gingen vaker over het gebrek aan sigaren dan over zijn vorderingen.

Alleen de laatste weken, toen De Gregorio nog de enige deelnemer op zee was, stuurde hij bijna dagelijks een berichtje, waarin hij klaagde over de weinige wind. Die weersomstandigheden vertraagden zijn aankomst nog eens extra. Zelfs De Gregorio begon zijn geduld te verliezen: ,,Dit is niet leuk meer. Nergens wind. Ik vaar alleen nog op de barometer.''

Maar De Gregorio hield vol en kon zijn eigengebouwde schip `Wind' dan toch deze week afmeren. Daarmee kreeg de vierde editie van de vierjaarlijkse Vendée Globe een waardige hekkensluiter. Niemand bracht langer dan De Gregorio door in de Zuidelijke Oceaan (bijna 3 maanden) en niemand had nog zo'n dankbare grijns op zijn bebaarde gezicht kunnen vertonen als de Italiaan toen hij een kistje sigaren als welkomstgeschenk in ontvangst nam.

    • Florence van Berckel