Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de begrafenis van de 58 Chinezen die vorig jaar dood werden aangetroffen in een vrachtwagen in Dover. De slachtoffers telden veel geld neer om gesmokkeld te worden en wanhopige familieleden weten nu niet hoe ze de lening moeten terugbetalen. Ned.1, 20.30-21.05u.

Terzake. Verslag van de reis die voorzitter Fons Verplaetse van de Belgische hulporganisatie CFP maakte naar de arme Afrikaanse landen Burkina Faso en Togo. Na een stoffige, hete dag treft hij bij terugkomst geen water aan in het hotel. Verplaetse voelt aan den lijve wat de Burkinezen bijna dagelijks missen: water. Canvas, 20.30-20.55u.

Nova. Over onder meer het vaccinatiebeleid met betrekking tot het mond- en klauwzeer en de verzwaring van de aanklacht tegen de eigenaren Bakker en Pater van het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks in Enschede. Ned.3, 22.25-22.53u.

DOCUMENTAIRES

Shops and robbers. Engelse documentaire over winkeldieveggen en het beveiligingssysteem van een grote modezaak. Te zien zijn het kat-en-muisspel tussen de professionele winkeldief en de winkelbeveiliging. Met tevens wat tips en trucs. Fox, 20.30-21.30u.

Andere tijden. Filmbeelden uit 1945 van de vrijlating van Zweedse en Nederlandse vrouwen uit het concentratiekamp Ravensbrück. Enkele vrouwen vertellen over hun herinneringen en hun ongeloof dat aan de gruwelijke tijd in het kamp een einde was gekomen. Verder aandacht voor de geschiedenis van de MKZ-bestrijding. In 1962 trof een hevige uitbraak van mond- en klauwzeer de varkenssector en werden naar schatting driehonderdduizend dieren gedood. Ned.3, 20.45-21.17u.

Histories: Operatie Barbarossa. Eerste aflevering van een 4-delige serie over de aanval van Hitler op Rusland in de nacht van 21 op 22 juni 1941. Hitler was ervan overtuigd dat hij het Sovjetleger in een paar maanden zou kunnen vernietigen. Canvas, 20.55-21.45u.

Zembla. Na decennia van dwarsliggen, erkennen de Nederlandse vissers dat er iets moet gebeuren aan de miserabele visstand in de Noordzee. De kabeljauw in de Noordzee dreigt uit te sterven. Maar de vissers kunnen het onderling niet eens worden en hun invloed op de Haagse en Europese politiek is nihil. Ned.3, 21.17-22.00u.

The Unabomber. Verslag van de speurtocht naar de man die zich Unabomber noemde en Amerika de stuipen op het lijf joeg met zijn bombrieven. Dankzij zijn broer kon Theodore Kaczynski in een keet ergens in Montana worden aangehouden. In 1998 werd hij tot levenslange celstraf veroordeeld. Discovery, 22.00-23.00u.

Mummies of the Takla Makan. Over het onderzoek van een groepje wetenschappers dat een aantal 2000 jaar oude mummies onderzoekt dat in de Takla-woestijn in China is gevonden. NGC, 22.00-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprekken met actrice, zangeres en columniste Ellen ten Damme en schrijver Arnon Grunberg. RTL4, 22.45-23.45u.

Studio sport, na elven. Gesprekken met de handballer Lambert Schuurs en cabaretier Dolf Jansen over de marathon, aanstaande zondag in Rotterdam. Ook een gesprek met de trainer Robert Maaskant van de voetbalclub RBC. Ned.2, 22.55-23.45u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd van Liverpool tegen Barcelona in de halve finale in de UEFA-Cup. Ned.2, 20.45-22.55u.

AMUSEMENT & MUZIEK

David Copperfield. Special over de Tornado of fire, de nieuwste en zonder twijfel ook de gevaarlijkste stunt van de Amerikaanse illusionist David Copperfield. De stunt wordt 21 april uitgezonden. Ned.2, 19.50-20.45u.

Lola da musica. Over het geëngageerde lied. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.02-20.45u.

FILM

A Time to Kill (Joel Schumacher, 1996, VS). Pamflettistische verfilming van romandebuut van John Grisham over proces tegen een zwarte man (Samuel L. Jackson) die in het blankste district van Mississippi de twee blanke verkrachters van zijn dochtertje doodschoot. Al snel doen de feiten er minder toe dan de macht van de Ku Klux Klan aan de ene kant en van zwarte pressiegroepen aan de andere. Film wil de kijker ergens van overtuigen, maar het is niet helemaal duidelijk van wat. Net5, 20.30-23.15u., onderbroken door reclame.

The Real McCoy (Russel Mulcahy, 1993, VS). Voorspelbare genrefilm draait de traditionele rolpatronen van de bankroversfilm om. Misdadig brein Terence Stamp dwingt Kim Basinger mee te werken aan volmaakte kraak. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

Bad Boy Bubby (Rolf de Heer, 1993, Australië/Italië). Originele en boze komedie markeerde internationale doorbraak van in Nederland geboren Australiër De Heer. 35-Jarige Bubby, die zijn leven lang is opgesloten door incestueuze moeder, doet verrassende ontdekkingen bij het voor het eerst betreden van de buitenwereld. Met groot talent voor imitatie en verkeerd begrepen signalen slaat Bubby (Nicholas Hope) zich erdoor en wordt een bejubelde popster. ZDF, 0.15-2.05u., nagesynchroniseerd.

La reine blanche (Jean-Loup Hubert, 1991, Frankrijk). Alleen in Frankrijk zelf uitgebracht melodrama over echtpaar dat opgeschrikt wordt door terugkeer van jeugdliefde. ARD, 1.05-3.05u., tweetalige uitzending.

. Astérix et Cléopâtra (René Goscinny & Albert Uderzo, 1968, Frankrijk/België). Tweede, relatief geslaagde tekenfilm met de dikke en de dunne Galliër, pleegt desondanks de liefhebbers van de stripalbums teleur te stellen. Morgen, RTL4, 11.50-13.20u., met reclame.

The Thing Called Love (Peter Bogdanovich, 1993, VS). Zie Film-vooraf. Morgen, SBS6, 13.15-15.05u., met reclame.