Selectie Muziek

Jongenskoor

Het Rotterdams Jongenskoor en een instrumentaal ensemble van het Rotterdams Conservatorium geven 20 april 20u in de Dubbelde Palmboom en de Pelsgrimskerk in Rotterdams-Delfshaven in de serie `Reis door de tijd en de muziek' een `belevenis-concert' met muziek en theater uit de tijd van de renaissance, ontdekkers en hervormers. Vooraf is er vanaf 17u een rondleiding door de tijd en om 18u een maaltijd met authentieke gerechten. Res (ook per onderdeel 010-4140104 of 4215355

Milhaud

De Ebony Band, het Nederlands Kamerkoor, Nieuw Sinfonietta Amsterdam en het Nationaal Kinderkoor geven 22 april in het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg `De Dag van Darius Milhaud', de Franse componist die in de jaren '20 jazz en exotische ritmes in zijn muziek incorporeerde. Concerten om 11u, 14u15 en 20u15. Aan de vooravond van de Milhaud-dag klinkt op 21 april 20u15 in Vredenburg ook al muziek van Milhaud tijdens een concert van het Radio Filharmonisch Orkest olv Lawrence Renes: het Concert voor marimba, vibrafoon en orkest. Verder: muziek van de Falla en Ravel (oa Boléro).

Händel

Het Combattimento Consort olv Jan Willem de Vriend geeft uitvoeringen van Händels paasoratorium La resurrezione di Nostro Signor Gesù Christo mmv Nancy Argenta, Maria Cristina Kier, Marijana Mijanovic, Marcel Reijans en Klaus Mertens. 19 april 20u15 Oosterpoort Groningen; 24 april 20u15 Vredenburg Utrecht; 26 april 20u Muziekcentrum Enschede; 27 april Theater aan het Vrijthof Maastricht; 28 april 20u15 Dr Anton Philipszaal Den Haag.

Guo Wenjing

In het Rotterdamse festival `Confrontaties' geeft het Nieuw Ensemble olv Ed Spanjaard op 20 april 20u30 in Lantaren/Venster uitvoeringen van nieuwe stukken van de Chinese componist Guo Wenjing, oa een suite uit zijn succesvolle opera Wolvendorp, waarvan ook een cd wordt gepresenteerd.

Berman

De Russische pianist Lazar Berman geeft 22 april 20u15 een recital in de Rotterdamse Doelen met werk van Beethoven, Liszt en Moessorgski (`Schilderijen van een tentoonstelling').

Gitaar

Het Amsterdam Guitar Festival vindt plaats van 23 t/m 27 april in de Rode Hoed, Keizersgracht 102 Amsterdam, met concerten, masterclasses, lezingen en workshops. Inl 020-4221079; www.guitarfestival.nl

Eem & Weem

Het zesde Eem en Weem Festival biedt van 20 t/m 22 april zo'n twintig concerten op bijzondere lokaties in en om Groiningen. Inl 050-3133730; www.eemenweem.nl

Carmen Gomez Inc

Ze heeft een exotische naam maar een blond Hollands hoofd: zangeres Carmen Gomez. Gomez is een van die zangeressen die eens niet de namen van Billie Holiday, Sarah Vaughan of Ella Fitzgerald in gedachte brengt. Haar souljazz met blues-randje is van een verfrissende eigengereidheid en ze wordt daarom niet voor niets tot de grote hedendaagse talenten gerekend. 20 april is ze te horen in Paradox in Tilburg.

Festival Jazz Orchestra of the ConcertgebouwHet orkest van Henk Meutgeert is het enige ter wereld dat zich mag tooien met de naam van een klassiek concertgebouw. Het zal ook een van de weinige bigbands zijn met een heel eigen festival. Dit vindt 20 en 21 april plaats in het `laboratorium' van het orkest: het Amsterdamse BIMhuis. Als gastsolisten treden onder andere op Michiel Braam, Arnold Dooyeweerd en John Marshall.

Ray Brown Trio

Ray Brown wordt wel de `peetvader van de bebop-bas' genoemd en er zijn maar weinige musici die hem op swinggebied naar de kroon steken. Op 75-jarige leeftijd zijn de vingers een tikje stijver, maar iedere noot die Brown speelt is nog steeds raak. Op 24 april staat de basveteraan op het podium van het Concertgebouw in Amsterdam. Het voorprogramma wordt verzorgd door het Roy Hargrove Quintet, dat twee dagen eerder ook nog alleen te zien is in Porgy&Bess in Terneuzen.

Turin Brakes

Quiet Is The New Loud, luidt de cd-titel van het Noorse duo Kings Of Convenience die samen met de Engelse Turin Brakes laten horen waarom er in de Britse muziekpers van een `New Acoustic Movement' wordt gesproken. 20 april Melkweg, Amsterdam.

Fun Lovin'Criminals

Lounge-rappers uit New York nemen vakantie van het met de opbrengst van de hit Scooby snacks opgerichte vuilnisophaalbedrijf, onder het van Frank Sinatra geleende motto An evening with Fun Lovin Criminals'. 22 en 23 april Paradiso, Amsterdam.