Selectie Galerie

Komen/Murphy

De kunstenaars A.P. Komen en Karen Murphy geven dmv hun videoinstallaties een intieme blik in hun privéleven. Soms maken ze daarbij gebruik van dialogen uit bijvoorbeeld soapseries en combineren die met beelden uit hun eigen dagelijkse leven. Onder het motto `het eigen leven is toch spannender dan een soap' worden ontboezemingen gedaan over relatieproblemen, abortussen, alcoholverslavingen en depressies. De nieuwste videoinstallatie van het kunstenaarsduo, getiteld Me, Martin & I is te zien bij Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Lonnie van Brummelen

De acht uur durende film Route Sedentaire, 106 scènes van slijtage van Ronnie van Brummelen toont een pelgrimstocht van een vrouw en een massief gipsen beeld van de Griekse god Hermes. Gedurende de route van Amsterdam naar Lascaux sleept de vrouw de torso achter zich aan. Het beeld laat een wit spoor achter op het wegdek en wordt tijdens de reis steeds platter, tot alleen het hoofd over is. Op de opening op 21 april om 13u wordt de film in zijn geheel geprojecteerd. Tijdens de tentoonstelling worden op verzoek delen vertoond van de film die, net als het Hermesbeeld, langzaam zal slijten. T/m 20 mei in Archipel, Vosselmanstraat 402, Apeldoorn. Do t/m zo 13-17u.

Slow Motion

De LUMC Galerie, gelegen in de entreehal van het Leidsch Universitair Medisch Centrum, toont deze maand werken van vier bekende fotografen. Paul Kooiker maakt detailopnames van schrammen en vlekken op het lichaam, Celine van Balen laat haar vlijmscherpe portretten van jonge moslimmeisjes zien, Marjoleine Boonstra fotografeerde toeristen bij de Eiffeltoren en Pepijn Provily toont interieurs waarin lichamen als spookverschijningen rondwaren. T/m 13 mei, Albinusdreef 2, Leiden. Ma t/m zo 9-22u.

Art Streams

In het kader van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001 organiseren tien Rotterdamse kunstinstellingen de manifestatie Art Streams. Met als thema `de stromende stad' zijn diverse kunstenaars uitgenodigd om werken te exposeren die met water te maken hebben. De gezamenlijke opening vindt 21 april om 14u plaats in de Rotterdamse Schouwburg, waar tevens een presentatie te zien is met werken van alle participerende kunstenaars. Andere deelnemende instellingen zijn Alliance Francaise, Galerie Delta, Galerij Erasmus, Goethe-Institut, Galerie Liesbeth Lips, MK Expositieruimte, Galerie Ron Mandos, Phoebus en RAM. T/m 13 mei. Inl www.art-streams.nl of 010-4767644.

En verder

Schilderijen van Michael Kirkham t/m 12 mei bij Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam; tekeningen en beelden van Machteld van Buren t/m 7 mei in Kunstruimte Wagemans, Hoofdstraat 17, Beesterzwaag; foto's van Mario Rizzi en Margriet Smulders t/m 9 mei bij Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; schilderijen van Klaas Gubbels t/m 27 mei in Galerie Wansink, Neerstraat 76, Roermond.